Så testar du dig i Hultsfred: "250 tider i veckan"

Det är möjligt att testa sig för både pågående infektion och antikroppar i Hultsfred, även om PCR-testerna snabbt blir fullbokade.

Analyskapaciteten brister i hela landet, enligt Andreas Delphin. "I Kalmar har vi ett visst antal apparater som kan göra ett visst antal apparater, och de snurrar hela tiden", säger han.

Analyskapaciteten brister i hela landet, enligt Andreas Delphin. "I Kalmar har vi ett visst antal apparater som kan göra ett visst antal apparater, och de snurrar hela tiden", säger han.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2020-11-19 18:00

För att testa sig för pågående infektion ska privatpersoner beställa ett test som hämtas ut på Apoteket Kronan i centrala Hultsfred. Testet bokas i två steg. Först beställer man ett test, genom att logga in med Bank-Id på 1177. Sedan bokar man en tid för att hämta ut testet på Apotek Kronan, det sker också via 1177. 

– Det finns totalt 250 tider i veckan i Hultsfred kopplat till Apoteket Kronan. Grejen är att tiderna som finns är kopplade till analyskapaciteten, så är tiderna slut är också kapaciteten slut, säger Andreas Delphin, samordnare i regionstabens enhet Samordning hälso- och sjukvård på region Kalmar. 

Tiderna för att hämta ut ett test var under torsdagsförmiddagen vecka 47 fullbokade fram till måndag vecka 48.

– Tiderna släpps med ett visst antal veckor i stöten, och då släpps nya tider automatiserat, säger Delphin, som avråder från att boka en tid många dagar framöver. 

Ett friskt ombud ska hämta provtagningspaketet på apoteket. Provet tas med en provtagningspinne i svalget. Sedan ska provet återlämnas till apoteket. Man behöver bara boka tid för att hämta ut sitt test, inte för att lämna in det.

Att som Hultsfredsbo testa sig för en pågående infektion med hjälp av sjukvårdspersonal erbjuds som närmast på hälsocentralen i Vimmerby. 

Provtagning för antikroppar, som visar om man tidigare haft en infektion, kan göras på hälsocentralerna i Hultsfred och Mörlunda. För att testa om du tidigare haft en infektion måste du ha varit frisk i minst 14 dagar innan du provtar dig, så att antikroppar har hunnit bildas. 

Det sker också via inloggning på 1177, och sker i två steg. Först beställer man ett antikroppstest, sedan bokar man en tid på sin vårdcentral. 

På vårdcentralen i Mörlunda släpps nya tider för provtagning varje vecka. 

– Vi har tre tider per dag, det har inte visat sig vara så stor efterfrågan. Så utifrån vårt upptagningsområde har vi bedömt att det räcker med tre tider per dag för antikroppstester, säger Helen Mattsson, som är verksamhetschef på Vårdcentralen i Mörlunda. 

På vårdcentralen i Hultsfred är efterfrågan på antikroppstester också liten, enligt verksamhetschef Ann Arvidsson. 

– Det är väldigt liten efterfrågan, vi har eftermiddagstider och då bokar man via 1177, sedan kommer man till hälsocentralens lokaler i Stålhagen, där man gör provtagningen och sedan får man svar via 1177, säger hon. 

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!