En enkel pulversläckare kan göra skillnaden

"Pulversläckare, brandfilt och brandvarnare bör finnas i varje hem". Det var budskapet som näst intill hamrades in, av räddningschefen Michael Hesselgård i Hultsfred.

Som av en händelse hade det utbrutit en digital "brand" inne i damernas omklädningsrum. Ett perfekt objekt för PRO-arna att öva på. Michael Hesselgård påminner om att känna om dörren är varm, innan man öppnar.

Som av en händelse hade det utbrutit en digital "brand" inne i damernas omklädningsrum. Ett perfekt objekt för PRO-arna att öva på. Michael Hesselgård påminner om att känna om dörren är varm, innan man öppnar.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-14 15:00

I takt med att fler äldre bor kvar hemma allt längre, blir det alltmer angeläget att se över säkerheten i hemmet. Det handlar om allt från att minska fallolyckorna, till att undanröja brandrisker. Och skulle man mot all förmodan ändå få en brand hemma, gäller det att ha utrustning hemma. Och inte bara att ha utrustningen, det gäller också att kunna hantera den.

undefined
Mona Gustafsson, Lisbeth Jonsson och Gerd Adolfsson fick lära sig mer om hur man använder handbrandsläckare och mycket annat av räddningschefen Michael Hesselgård.

Och vid PRO:s besök på brandstationen gavs tillfälle att prova. Många i gänget hade aldrig använt pulversläckare tidigare, men nu fick de tillfälle att prova. Som av en tillfällighet hade en digital "brand" utbrutit i damernas omklädningsrum, och den släcktes i flera omgångar.

Michael Hesselgård kunde också berätta att de vanligaste brandorsakerna faktiskt skiljer sig åt en smula. I längeheter börjar bränderna oftast i eller vid spisen. Men i villor börjar det oftast i anslutning till eldstäderna.

– Det är väldigt vanligt med soteldar, att det börjar brinna i tjäran i skorstenen, sa Hesselgård.

undefined
Låg position under eventuell rök. Glänta på dörren och blås in hela släckaren. Det var receptet som förmedlades. Om inte branden slocknar helt, så har man i alla fall köpt mer tid för räddningstjänstens insats.

Mer för information, än för skrämsel, visade han också en liten film, som visade vad som kan hända. På några få minuter kan en blygsam brand i en fåtölj utveckla sig till en kraftig brand och övertändning. Samma film visade också hur enkelt det kan vara att komma till rätta med den lilla branden, om man bara får tag i den i tid. Det är där brandvarnaren kommer i bilden.

– Brandvarnaren kan vara skillnaden på att komma ut i tid, eller inte komma ut alls, sa Hesselgård, som också slog ett slag för de nya trygghetslarmen i kommunen med inbyggt brandlarm.

– En jättebra information, tyckte Lena Hastig, ordförande i Hultsfred-Vena PRO, vi är helnöjda. Det är mycket som vi behöver veta.

Det handlade en hel del om handfasta tips, om allt från att undvika fallolyckor genom att se över sina mattor, till att ha friska batterier i brandvarnaren, till att använda brandsläckare. Men också en liten snabbkurs i vad lagstiftningen säger. Vad man har för skyldigheter som hyresgäst eller villaägaren. Lagen säger att man ska ha ett visst brandskydd hemma. Exakt vad det är, framgår inte, men enligt Hesselgård är släckare, brandvarnare och kanske en brandfilt vad som behövs.

Totalt var det 40 medlemmar i PRO-föreningen som anmält sig till den här informationen och det blev en heldag för två gäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!