Det framgår av den lokala brottsstatistiken för förra året som kommunpolis Håkan Karlsson presenterade på torsdagen.
Totalt registrerades 1 644 brott i kommunen under året. Det är ett 25-tal fler än året före.
Narkotikabrotten har ökat med drygt 40 procent från 89 till 130. Håkan Karlsson ser en direkt koppling till fler och nya poliser.
– Ju fler vi är, ju mer kan vi jobba mot narkotikan. Nu är vi klart fler poliser i kommunen och många är unga och hungriga. Det ger det här resultatet. Sen är jag inte säker på att det är fler narkotikabrott i grunden, utan att vi börjar se en allt större del av ett mörkertal som legat ganska högt länge i båda kommunerna, säger han.
Trafikbrotten har däremot minskat, från 247 till 206 i fjol. Även rattfyllerierna har minskat något, förutom drograttfylleri som ökat från 16 till 23 och är nu tio fler än "vanliga" rattfyllor.
Våldsbrotten ligger konstant i Hultsfred. De senaste fyra åren har de varierat mellan 229 och 255. I fjol noterades en minskning med fem till 250. Till våldsbrott räknas också olaga hot, men inte ofredande.
I Hultsfred har antalet misshandel utomhus minskat en aning till 28, medan antalet fall av misshandel inomhus nästan halverats jämfört med 2020 till 16 i fjol.
Stölderna har ökat med drygt tio procent till 372. I det räknas alla stölder utom de som skett i butiker. Men även den typen av stölder har ökat under fjolåret, från 34 till 45.
Även inbrott i bostäder har ökat. Här räknas även försök samt inbrott på vind och i källare in.
I runda tal rör det sig om 30 procent fler inbrott av det slaget, eller 54 istället för 41 som det var 2020. Samtidigt har antalet inbrott i fritidshus minskat från 19 till 14.
– Vanligtvis brukar det vara fler inbrott i fritidshus i Hultsfred än i Vimmerby, för att det är fler ägare som bor i andra länder och de fastigheterna står obevakade en stor del av året, men det kan vara en ny trend här, säger Håkan Karlsson.
Stölder i fordon har tredubblats från 23 till 69. 18 av de stölderna avser stöld av drivmedel. Det är lika många som året före.
– Det är inte sällan arbetsplatser som drabbas och med de dieselpriser vi har nu kan man se drivmedel som stöldbegärligt och därför bör man fundera över hur och var det förvaras, säger Håkan Karlsson.