Säger varken bu eller bä till vindkraftparken

Ja eller nej till vindkraftparken, det är frågan... Kommunledningen avstod från att lägga något förslag utan överlåter till kommunstyrelse och kommunfullmäktige att bestämma.

Kommunstyrelsens arbetsutskott avstår från att lämna något beslutsförslag om vindkraftparken i Tönshult. Det ansvaret överlåts till kommunstyrelsen och fullmäktige.

Kommunstyrelsens arbetsutskott avstår från att lämna något beslutsförslag om vindkraftparken i Tönshult. Det ansvaret överlåts till kommunstyrelsen och fullmäktige.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hultsfred2021-09-02 15:00

Så det blir att vänta ända till i slutet på den här månaden, för de som vill ha ett besked om det blir ja eller nej till Stena Renewables satsning i Tönshult utanför Virserum.

– Vi vet att det finns delade meningar om vindkraftparken i partigrupperna, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S) och därför lägger vi inget förslag nu.

På tisdag i nästa vecka är dock frågan uppe på kommunstyrelsens bord, och då är det meningen att ett förslag till beslut ska tas fram, för vidare behandling i fullmäktige.

– Partigrupperna ska behandla frågan på måndag kväll i nästa vecka, säger Söreling.

Hultsfreds kommun tycks ha en magnetisk dragningskraft på vindkraftbolagen. Stena Renewable i Tönshult och Njorder, med sina tankar på en vindkraftpark utanför Målilla ligger först i kön att behandlas.

– Sedan är det ytterligare två vindkraftplaner på väg in, avslöjar kommunalrådet Lars Rosander (C). Men de har inte kommit till oss i politiken än. Så vi vet inte så mycket om den. Det är nytt för oss ännu.

Men han berättar i alla fall att det handlar om en plan i den södra delen av kommunen och en i den nordvästra.

– Men det ligger långt fram i tiden, säger Rosander. Närmast är det nu Tönshult och ganska snart är det dags för Njordrs satsning i Målilla. Det blir fram mot årsskiftet någon gång.

Under tiden får man ta fram den nya vindkraftplanen och se hur det passar in på de tänkta områdena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!