Olyckskorsningen har höjt säkerheten

Den 67-årige mannen uppmärksammade inte tåget som snabbt kom emot honom på järnvägsspåret. Nästan ett år efter den tragiska dödsolyckan är säkerhetsläget på platsen förbättrat. Men bara från ena sidan.

Den olycksdrabbade järnvägsövergången såg ut såhär i slutet av juli 2022.

Den olycksdrabbade järnvägsövergången såg ut såhär i slutet av juli 2022.

Foto: Markus Danielsson

Hultsfred2023-07-21 11:30

Det var söndagen den 24 juli i fjol som en 67-årig man blev påkörd av tåget vid en mindre järnvägsövergång i Hultsfred. Mannen avled av de svåra skadorna. I den efterföljande utredningen visade det sig att det redan 2021 hade fattats ett beslut om att den drabbade övergången skulle stängas.

undefined
Den olycksdrabbade järnvägsövergången såg ut såhär i slutet av juli 2022.

Beslutet om stängningen verkställdes emellertid inte i praktiken förrän den 24 november 2022, alltså exakt fyra månader efter den tragiska dödsolyckan. Den dagen sattes ett större stängsel upp på den ena sidan av rälsen, vilket även gjorde att Trafikverket därmed betecknade övergången som stängd på allmänheten.

När Vimmerby Tidning besöker den numera stängda järnvägsövergången möts vi av en rejäl gallerdörr med ett tillhörande hänglås. Bredvid själva dörren sitter det en skylt med budskapet "Tillträde förbjudet. Överträdelse beivras enligt lag". På andra sidan järnvägsspåret är varken stängslet eller grinden lika kraftfullt och effektivt.

undefined
Såhär ser det numera ut vid den olycksdrabbade övergången i Hultsfred.

Endast en betydligt enklare version av hinder står i vägen för den eller de personer som eventuellt vill ta sig in på det farliga järnvägsspåret.

Vimmerby Tidning har under de senaste dagarna försökt att komma i kontakt med ansvariga från Trafikverket för en kommentar kring den nuvarande säkerheten.

undefined
En av infarterna till den olycksdrabbade övergången ser ut såhär numera.

– Båda de personer som har kunskap i den här frågan är på semester och jag tycker vi ska respektera deras ledighet, säger Jimmy Persson som är enhetschef på Trafikverket i Kristianstad.

undefined
Hänglåset på dörren ska hålla obehöriga borta från järnvägsspåret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!