"Kriget i Ukraina gör Höglandsbanan strategiskt viktig"

Järnvägen mellan Oskarshamn och Nässjö har fått en helt ny strategisk betydelse. Det anser Torbjörn Midunger, aktiv i kampen för återupptagen persontrafik på banan.

Det är en lång process att få igång persontrafiken på Höglandsbanan igen, säger Torbjörn Midunger. Men banan har fått en helt ny strategisk betydelse genom kriget i Ukraina.

Det är en lång process att få igång persontrafiken på Höglandsbanan igen, säger Torbjörn Midunger. Men banan har fått en helt ny strategisk betydelse genom kriget i Ukraina.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-19 05:00

– Närheten mellan järnvägsstationen i Oskarshamn och Gotlandsterminalen gör att det går snabbt och smidigt att transportera stora mängder gods och personal till Gotland, säger han.

Då tänker han framförallt på det förändrade säkerhetsläget, där Gotland hamnar i ett känsligt läge. 

– Kriget i Ukraina visar hur enormt viktiga järnvägarna är, säger han, både när det gäller att evakuera civila, och transportera stora mängder krigsmateriel.

Den ändrade strategiska betydelsen av järnvägen har dock ingen direkt koppling till arbetet med att försöka få igång persontrafiken på sträckan igen.

Men Torbjörn Midunger ser ändå en viss ljusning.

– Region Jönköpings Län har skrivit in i sin regionala transportplan att investera 140 miljoner i att elektrifiera bandelen mellan Nässjö och Eksjö. Den delen som fortfarande har persontrafik.

Men den skulle kunna utökas, om banan trafikeras med rätt tåg.

– Det finns tåg som har både eldrift och batteridrift, säger Midunger. Det betyder att de kan ladda batteriet mellan Nässjö och Eksjö och sedan klarar man lätt sträckan ner till Hultsfred. En delelektrifiering mellan Hultsfred och Berga skulle sedan klara sträckan i Oskarshamn. 

Men det är inget som lär hända i brådrasket. Torbjörn Midunger är inställd på att det är ett arbete på lång sikt.

– Men vi känner ändå en viss skillnad nu, säger han. Vi märker att många av de regionpolitiker vi pratat med börjar ta åt sig av argumenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!