Hultsfredsbo erkänner – sålde illegala tv-abonnemang

Via en Hultsfredsbo ska hundratals personer ha fått tillgång till illegal strömning av tv-kanaler. Nu åtalas mannen för upphovsrättsbrott och bokföringsbrott. Samtidigt åtalas en annan man för penningtvätt.

Kunderna ska ha fått tillgång till tv-kanaler från hela världen via de illegala tv-abonnemangen som Hultsfredsbon sålde.

Kunderna ska ha fått tillgång till tv-kanaler från hela världen via de illegala tv-abonnemangen som Hultsfredsbon sålde.

Foto: NTB/TT

Hultsfred2024-05-13 20:00

Klockan sex på morgonen knackar polisen på hemma hos Hultsfredsbon, som är i 45-årsåldern. Fyra poliser och två it-forensiker gör husrannsakan i bostaden, samtidigt som Hultsfredsbon grips. Han är samarbetsvillig och uppger koder till dator och mobiltelefoner.

Knappt en halvtimme senare, i polisbilen, delges Hultsfredsbon misstanke om grovt upphovsrättsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Han anklagas för att ha återutsänt tv-utsändningar utan tillstånd till ett stort antal användare. Han ska även ha sålt tv-abonnemang utan att bokföra intäkterna. Det handlar om illegal iptv, det vill säga tv som strömmas via bredband.

Via den illegala iptv-verksamheten ska mannen ha fått in drygt en miljon kronor på sitt eget eller andra personers konton.

Senare samma dag, den 7 februari 2023, hålls ett förhör med honom. Då erkänner han sig skyldig till brott, men han kan inte erkänna summorna, "för de har han ingen aning om då det varit kaos, men gärningarna har han gjort", skriver polisen i en sammanfattning av förhöret.

Hultsfredsbon, som frigavs den 8 februari 2023, har nu åtalats misstänkt för upphovsrättsbrott, alternativt medhjälp till grovt brott mot upphovsrättslagen. Han åtalas även för tre fall av bokföringsbrott, alternativt försvårande av skattekontroll.

Samtidigt har en annan kommuninvånare, som också greps den 7 februari förra året och frigavs dagen därpå, åtalats för penningtvättsbrott. Han misstänks ha tagit emot betalningar på drygt en halv miljon kronor på sitt bankkonto. Därefter ska merparten av pengarna ha överförts till Hultsfredsbons konto via Swish.

En tredje person har tidigare varit misstänkt i målet, men i det fallet lades förundersökningen ner i våras.

undefined
Hultsfredsbon tog emot betalningar för tv-abonnemangen via Swish.

Stämningsansökan mot de båda männen har lämnats in av Nationella åklagaravdelningens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet. Enligt åklagaren har Hultsfredsbon varit delaktig i olovlig återutsändning av tv-sändningar genom att sälja iptv-abonnemang. Han ska ha tagit emot betalningar från kunder, administrerat tjänsten samt tillhandahållit support och iptv-boxar till kunderna.

I den 1 224 sidor långa förundersökningen ingår bland annat en kundlista som polisen sammanställt utifrån Swishrapporter. Listan innehåller namn och telefonnummer till 297 personer. Kunderna ska ha swishat pengar för abonnemang till antingen Hultsfredsbon eller den andre mannen, eller till båda. Flera av de utpekade kunderna har också hörts som vittnen i utredningen.

När förhörsledaren uppmanar Hultsfredsbon att berätta om sin inblandning i iptv-verksamheten uppger mannen att han har agerat ensam.

"Han har varit medveten om att man inte får göra det men han har haft hårda ekonomiska problem och det har varit ett sätt för honom att hantera det på", skriver polisen i förhörsprotokollet.

Vidare uppger han att kunderna fått betala runt 1 500 kronor för ett årsabonnemang. På frågan om vad som ingår i abonnemangen svarar han att det mer eller mindre är hela världens tv-kanaler. Han vet inte var tv-sändningarna kommer ifrån men gissar på Saudiarabien. Han köper in tjänsten av någon annan och säger sig inte ha någon server där han kodar om någonting.

"På följdfråga om vem han köper tjänsten av svarar han att han inte har en aning, men tror att det är stora organisationer bakom."

Illegal iptv

Omkring 600 000 svenskar beräknas ha tillgång till illegal iptv (internet protocol tv). Sverige är ett av de länder inom EU där användningen av illegal iptv är störst.

De som äger rättigheterna till tv-kanalerna förlorar miljarder i intäkter inom Europa.

De som säljer illegal iptv är oftast helt oregistrerade verksamheter. De saknar bokföring och betalar ingen skatt.

Försäljningen sker i flera led och kan liknas vid en pyramid. Inkomsterna från säljarna leds vidare upp i pyramiden och hamnar enligt branschen i organiserad brottslighet.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om