Veronikanätfjärilen är Sveriges mest sällsynta dagfjäril. Den blev något vanligare under andra halvan av 1900-talet när många ängs- och betesmarker övergavs och blev rika på blommor, vilket gynnade fjärilen. Genom åren i takt med att de gynnsamma markerna försvann minskade dock fjärilens utbredningsområde. 2018 var den bara synlig i östra småland samt i Västmanland.
− Den extremt torra sommaren 2018 sågs i Kalmar län sex Veronikanätfjärilar, men i år fann vi ingen, säger Susanne Forslund på Länsstyrelsen Kalmar län.
Exakt vart i länet fjärilen har varit synlig vill man inte specificera med hänvisning till att människan är en fara i sig för insekten.
Finns det hopp om att finna nya exemplar?
– Även om fjärilen skulle finnas kvar så är antalet individer inte stort och risken att fjärilen ska dö ut från landet är överhängande, men vi ger inte upp utan att kommer att leta noga nästa år, säger Susanne Forslund.
Vilken miljö trivs fjärilen i?
– Veronikanätfjärilen lever i gränsen mellan jordbrukslandskapet och skogslandskapet, till exempel i skogsgläntor, i kanten mellan betesmark och skog och i blomrika vägkanter längs skogsbilvägar. Ett alltmer rationaliserat landskap, med storskaliga brukningsmetoder och monokulturer, har gjort att områdena minskar drastiskt. Flera på varandra torra och varma somrar, varvat med kalla, blåsiga och solfattiga somrar har varit dödsstöten, säger Susanne Forslund.