Studio S på gågatan i Hultsfred har växtvärk. Sara Jonasson behöver utöka. Därför har hon tagit in en ny elev som på sikt kan bli en ny medarbetare.
– Jag har haft salongen i snart fyra år och startade helt själv. Det är fullspäckade dagar och ett stort lass att dra själv. Jag har varit både anställd och egen under 16 år i yrket och sitter på ganska mycket kunskap och tycker om att lära ut och ge lite av det jag kan, säger Sara Jonasson.
Hon arbetar heltid och har två personer på halvtid, plus Thea som ny elev.
– Jag vill att salongen ska växa och letar efter större lokal i Hultsfred, det behövs så pass mycket.
I den nuvarande lokalen har hon tre stolar och jobbar ofta med två kunder samtidigt.
– Jag har varken märkt av pandemin eller lågkonjunkturen och jobbar mer än heltid, berättar Sara Jonasson.
Thea Gustavsson bor i Vimmerby och går just nu andra året på gymnasiet i Västervik där hon pluggar till frisör. Det är den frisörutbildning som ligger närmast Vimmerby. En dag i veckan gör hon praktik hos Studio S.
– Min bonusmamma är kund hos Sara och har pratat gott om mig, säger Thea Gustavsson om att bonusmamman frågade om Thea inte kunde få praktisera på Studio S.
Hur länge har du känt att du vill bli frisör?
– Sedan tidiga barnsben har jag velat bli det. Mamma klippte mig och mina syskon när vi var små och det inspirerade. Det har varit mitt yrkesval hela tiden, berättar hon.
Utbildningen på skolan är också delvis praktisk. För stunden har de mycket herrklippningar och tar emot kunder varje torsdag. Annars kan det vara allt från klippning till färgning och slingning.
Vad ger praktiken?
– Det sociala är den stora skillnaden. I skolan är kunderna sådana som lärarna känner eller elever. Här är det människor som jag inte känner sedan tidigare, det är en större bredd av människor.
Praktiken håller på ända fram tills hon tar examen nästa år.
– Om man ska utvecklas så måste man köra praktiskt med kund. Under min vägledning kan jag visa och förklara, säger Sara Jonasson.
En stor del i utbildningen på skolan handlar om ergonomi men också att hantera olika kemikalier vid slingning, färgning och så vidare.
– Jag vill inte bara bli frisör jag vill också hålla så länge som möjligt i yrket, det är drömmen, säger Thea Gustavsson.
Fyra av frisöreleverna har fått praktik i Västervik och tre, inklusive Thea själv, har fått praktik på andra orter.
Vad tycker din mamma om ditt yrkesval?
– Hon är jätteglad för min skull.
En av klasskamraterna är också från Vimmerby fast de gick på olika högstadieskolor. Nu slår de följe till Västervik. I klassen var de åtta personer från början men en hoppade av.
Känner du själv någon tvekan till att fullfölja?
– Gud nej, aldrig, det sista jag vill är att hoppa av!
Vad tycker du själv är så givande med frisöryrket?
– Att det är kreativt och att ingen annan dag är den andra lik. Ena dagen kan det vara ett stort mörkt hår som ska fixas och nästa kan det bli herrklippningar. Man tröttnar aldrig och det finns alltid något att lära sig.
Vad är det som ni har kvar att lära er på utbildningen?
– Allt kan utvecklas. Vi har lärt oss mycket, nu är det tekniker och hastigheten som ska förbättras, berättar Thea Gustavsson.