Samma elände i år igen

Den befarade översvämningen av villaträdgårdar och hus i Lönneberga kunde avvärjas trots att Silverån rann över sina bräddar.

Anders Petersson har fått stora delar av sin trädgård vattenfylld då Silverån svämmat över.

Anders Petersson har fått stora delar av sin trädgård vattenfylld då Silverån svämmat över.

Foto:

Hultsfred2007-07-02 07:31

Värre var det längre nedströms i Silverdalen då Anders Petersson fick se stora delar av sin trädgård fyllas med vatten, precis som för fyra år sedan.
Tack vare att man kunde öppna upp dammluckorna vid det gamla pappersbruket i Silverdalen kunde man avvärja en översvämningskatastrof i Lönneberga som man hade sommaren 2003.
Men längre nedströms blev läget desto mer akut då man släppte på vattnet vid bruket, detta fick till följd att ån steg med mer än en och en halv meter över sitt normala läge.
Den som drabbades hårdast av detta var Anders Petersson som fick se cirka 10 000 kvadratmeter av sin trädgård fyllas med vatten.
- Det tog bara fyra timmar innan trädgården ner mot ån var helt vattenfylld. Inte trodde vi att det skulle stiga så snabbt. Vi skulle egentligen ha åkt bort denna helg, men det var tur att vi stannade hemma för vi har fått vaka hela natten, säger Anders Petersson.
När det senast begav sig för fyra år sedan så nådde vattnet nästan lika långt upp och hotade då att förstöra lokalerna där familjens snickeriföretag är beläget. Men tack vare hårt arbete kunde man klara byggnaden.
Därför beslutade sig Anders för att bygga en permanent skyddsvall av sand och sten runt snickeriet. Tack vare den och en vattenvall som Räddningstjänsten hade lånat ut så var aldrig byggnaden hotad denna gång men däremot var det värre ställt med trädgården.
När två stora översvämningar nu har inträffat i samma område med endast fyra års mellanrum kräver nu Anders Petersson att det görs upp en åtgärdsplan för att undvika liknande scenarier i framtiden.
- För det första måste man rensa ån så vattnet kan rinna fritt och för det andra måste det finnas ett övergripande ansvar för hur man släpper vattnet i dammarna längs med hela ån.
Idag släpper man på enskilt utan någon som helst samordning och då får vi dessa mängder med vatten.
Man skulle istället släppa på stegvis och när man vet att det kommer stora regnmängder så måste någon ta ansvar för att det börjar tömmas i tid. För det kan ju inte vara en överraskning att vattnet kommer, säger Anders Petersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om