I går presenterade Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommunen. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.
Resultatet visar att Hultsfreds kommun tappar 52 placeringar sedan förra året. Den lägsta placeringen sedan 2010, då kommunen intog plats 261 av 290 kommuner.
Vi har nyligen träffat tillväxt- och näringslivsrådet, som representeras av olika företag i olika branscher, och de hade spontant svårt att förstå det stora tappet, säger Lars Rosander.
Känns den låga placeringen obefogad?
Vi måste förstås göra en analys, men jag tror det låga resultatet mer är en reaktion på samhället och vår situation i kommunen, än på företagsklimatet om jag ska göra en försiktig tolkning. Precis som jag tror att resultatet 2010 hade att göra med nedläggningen av skolan i Virserum och ett missnöje med politiken. Vår situation med många nyanlända tror jag spiller över på de värden man ger.
Största tappet
Hultsfreds kommun tappar mest när det gäller skolans attityder till företagande. Hela 168 platser.
Jag upplever inte att skolan förändrat sin attityd. Däremot har vi fler elever, på vissa håll har det varit lite stökigt och jag tror att allt det sammantaget kan ha inverkat när man svarat på enkäten. Folk är kanske inte helt fullt tillfreds, men får vi bara in de nyanlända och de lär sig språket blir de en tillgång. För vi ser ett stort behov av arbetskraft.
Upp och ner
Rankingen innefattar totalt 18 faktorer och två tredjedelar baseras på en enkätundersökning som 104 företagare i kommunen har besvarat.
Där ser man exempelvis att Hultsfred klättrar nio placeringar på punkten tillgång till kompetens. Men backar 66 platser på service till företag och 53 platser på tjänstemäns attityd till företagande.
Resten baseras på statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån.
Här förbättrar kommunen sitt resultat på två punkter: kommunalskatten, upp en placering och nyföretagsamhet, upp 59 placeringar. Men tappar samtidigt 49 placeringar när det gäller företagande.
Det är så klart tråkigt att vårt resultat försämrats, men nu gäller det att ta nya tag och jobba ännu hårdare för att förbättra klimatet, säger näringslivsstrateg Michael Leijonhud. Vi håller redan på med flera åtgärder, bland annat kontaktar vi företagen i kommunen och hör vad de tycker om näringslivsarbetet. Vi vill också gärna att företagen utnyttjar vår LOTS-tjänst och hör av sig till oss med eventuella synpunkter eller frågor.