Guidade naturvandringar ställs in

Länsstyrelsen i Kalmar ställer in de guidade naturvandringarna nästa år. Anledningen är att man får mindre med pengar från Naturvårdsverket.

Christian Holzer tycker det är tråkigt att länsstyrelsen ställt in nästa års naturguidningar. Men han är inte främmande för att hitta andra lösningar för att få tillfälle att visa den vackra naturen.

Christian Holzer tycker det är tråkigt att länsstyrelsen ställt in nästa års naturguidningar. Men han är inte främmande för att hitta andra lösningar för att få tillfälle att visa den vackra naturen.

Foto: Privat

Hultsfred2022-12-29 05:30

– Jättetråkigt, tycker de båda naturguiderna i Hultsfreds kommun, Christian Holzer och Kenneth Rosén.

Broschyrer och guideböcker är bra, tycker de.

– Men en guidning ger så mycket mer, säger Christian Holzer. Just att man är en grupp tillför mycket i sammanhanget och man lär sig mer. Och det man lär sig att förstå, det är man rädd om.

Han tar ett exempel på hur en guidad utflykt kan utveckla sig.

– I somras gjorde jag en guidning i Knästorp, en övergiven by utanför Målilla. Det finns två teorier om varför byn övergavs. Den ena är att byns befolkning på 100 personer söp ihjäl sig. Den andra är att de emigrerade till amerika. Jag tror mest på den senare.

– Men i vilket fall uppstod en hel del diskussioner. Flykt och migration är ju fortarande aktuella ämnen.

Men med bara en guidebok i handen, hade besökarna inte upplevt mycket mer än några gamla husgrunder, några jordkällare och brunnar som finns kvar efter byn.

Med det i färskt minne kan Christian Holzer tänka sig att fortsätta i egen regi.

– Jag ska prata med Kenneth Rosén om saken, säger han, så får vi se vad vi kommer fram till.

Han hoppas också väcka liv i en gammal idé om guidningar i samarbete med turistbyrån i Hultsfred.

– Vi gick till och med guideutbildningar för några år sedan, säger han, men så kom pandemin emellan. Men det kanske kan vara dags nu i stället.

Länsstyrelsens naturvårdsenhet bekräftar att man ställer in guidningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!