Så fungerar systemet med SMS-livräddare

Piiip.Piip.Pip. Larmet går. Någon har råkat ut för hjärtstopp i närheten. SMS-livräddare kallas till platsen för att göra hjärt-lungräddning.

Så här ser appen SMS-livräddare ut. Sedan förra hösten används den i Kalmar län för att volontärer ska kunna få larm om när någon i närheten drabbats av ett hjärtstopp.

Så här ser appen SMS-livräddare ut. Sedan förra hösten används den i Kalmar län för att volontärer ska kunna få larm om när någon i närheten drabbats av ett hjärtstopp.

Foto: Jens Alvin

Hultsfred2022-10-23 06:00

Systemet med frivilliga SMS-livräddare har funnits i Region Kalmar sedan ett drygt år tillbaka och vid det här laget är det 3 755 personer som anmält sig frivilligt för att rycka in och hjälpa till.

– Men vi ser gärna att det blir fler, säger Sandra Antonsson, samordnare för SMS-livräddning Region Kalmar län, och som själv är SMS-livräddare. 

– Jag gör det för att kunna hjälpa mina grannar, säger hon. Om jag inte är med, kanske jag inte ens får veta om de behöver hjälp.

– Det fungerar så att SOS får in ett larm om hjärtstopp, berättar Sandra Antonsson. Samtidigt som ambulans och räddningstjänst larmas, larmas också de 40 närmaste SMS-livräddarna. 

Att så många larmas beror på att det inte är något tvång att rycka ut. Alla kanske inte kan komma i från, eller inte nås på mobilen om det är dålig täckning.

– Är man ensam hemma med två barn, är det inte så lämpligt att springa i väg, säger Sandra Antonsson, men det är bara att tacka nej i appen.

Hon berättar också att det handlar om ett larm varannan dag ungefär, utslaget på hela området. 2019 räknade Region Kalmar till 200 hjärtstoppslarm i hela länet.

Hon ser att tillgången på frivilliga livräddare är god i tätorterna. Men lite sämre på landsbygden.

För att bli SMS-livräddare krävs att man har en HLR-utbildning, säger Sandra Antonsson, och att man laddar ner en speciell app i mobilen.

Det är genom appen som larmen kommer och den visar också vägen till händelsen. Och var närmaste registrerade hjärtstartare finns. 

SMS-livräddarsystemet föddes i och med ett medborgarförslag på våren 2021 och i slutet på september samma år kunde det rulla igång. I dag finns systemet i 11 av landets regioner. Och om någon härifrån åker iväg, får man larm på det nya stället, om appen är aktiverad.

När någon drabbas av hjärtstillestånd är sekunderna dyrbara. Ett tidigt larm är en förutsättning för att överleva. Och att HLR sätts in snabbt. Inom en minut.

– Inom fem minuter ska man också ha anslutit hjärtstartaren och börjat defibrillering, om hjärtstartaren rekommenderar det, säger Sandra Antonsson.

Kalmar län har kommit en god bit på vägen för att hjälpa vid hjärtstopp.

– Alla lärare och elever på skolorna har fått utbildning i HLR, säger Sandra Antonsson, och många företag har utbildat sin personal. Dessutom är länstrafikens alla 320 bussar, stora och små, utrustade med hjärtstartare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!