Saneringsprojekten i Hultsfred planeras vidare

SGU har beställt en förberedande undersökning och projektering med en nota på en miljon inför saneringen av Varta och Södraområdet.

Projektledare Erik Bergstedt.

Projektledare Erik Bergstedt.

Foto:

Hultsfred2017-09-20 14:00

Saneringsprojekten på Vartatomten och Södraområdet i Hultsfred tågar vidare.

Nu har Sveriges geologiska undersökning, SGU, beställt en inledande åtgärdsförberedande undersökning av Vartatomten och projektering av åtgärder ovan grundvattenytan på Södraområdet. Bägge beställningar ligger kring halvmiljonen.
– Det är inte bara att ta en grävskopa och börja utan man måste planera innan man kan göra åtgärder och det är lite olika saker på de olika områdena, berättar projektledare Erik Bergstedt på SGU.

– Man måste göra en utredning, se vart det eventuellt kan bli problem och hur arbetet ska göras. Det är det naturliga steget.

Saneringarna av områdena där det tidigare låg en batterifabrik och ett impregneringsverk finansieras delvis av naturvårdsverket som utlovat 63, 5 miljoner totalt för att få markerna giftfria.

På Södraområdet pågår undersökningarna av de djupare föroreningarna och de ytliga är reda klara men själva åtgärden med att gräva upp och frakta bort de jordlager som har för hög halt av arsenik och kreosot kommer att dröja. Anledningen är att pengarna för det projektet inte lossnar förrän 2019.

På Vartatomten är rivningen av byggnaderna prio eftersom SGU vill komma åt att testa jorden under. Till det projektet kommer 11 miljoner från Naturvårdsverket portioneras ut under nästa år.
– För Varta håller vi på att handla upp rivningen av byggnaderna som vi hoppas ska påbörjas i slutet av året och vara klar nästa år. När vi gjort det återstår det att kolla föroreningarna i mark och vatten, det är svårt att undersöka när byggnaderna är kvar. Så det projektet tjuvstartar vi med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om