Tillväxten av nypotatis har varit mycket bra de senaste veckorna. Det har varit lagom varmt och nederbörden har varit gynnsam för de små knölarna.
I går togs de första potatisarna upp på Axelssons i Aby och potatisarna var till belåtenhet.
- Vi tittar så att potatisen "Arrow" håller för försäljning. Under helgen kommer vi sälja den här på gården men som det ser ut nu så kan vi börja leverera i början av nästa vecka, säger Patrik Axelsson, ägare till Axelssons i Aby.
Under våren har 15 olika sorters potatis planterats och tre av dessa sorter har man aldrig haft tidigare i sortimentet. Marabelle är en mellantidig sort som har en god smak, Amandine är en delikatess- och gourmetpotatis tredje och sista är Rosara som är ekologisk.
- Detta är en sort som våra kunder har önskat att vi ska ta in i vårt sortiment. Vi vet inte så mycket om den sorten men den verkar ju bra eftersom kunderna ber om att vi ska ha den, säger Peter Rosenlund.
Gav många bra tips
- Det är många som inte tänker på att man kan ha potatis till så mycket mer än att bara koka. Man kan ta och skiva kokt potatis och ha den som pålägg. Det är extra gott med nypotatis och en liten dillkvist ovanpå det, säger Elisabeth Axelsson.
Det bästa att lägga i potatisen direkt i kokande vatten istället för kallt vatten. Koktiden varierar ganska mycket beroende på storlek och på vilken sorts potatis det är.
- För smakens skull är det bäst att ha kvar skalen på potatisen när man kokar den, till och med krögarna har börjat med detta på restaurangerna, säger hon.
Säsongens första potatisskörd
Årets första nypotatis har nu skördats på Kronogården i Stora Aby.- Vi ville prova att skörda potatis nu innan helgen. Vi måste se om de håller för att börja leverera till butikerna nästa vecka, säger Patrik Axelsson.
Suron Karlsson är en i personalen som arbetar på Axelssons i Aby.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!