Satsar på de unga: Så är gymnastikklubbens plan

HGK satsar på ett ungdomsråd. Syftet är att öka ungas inkludering, delaktighet och påverkan på styrelsearbetet.

"Ett jättespännande projekt", säger Wendela Winglycke om HGK:s satsning på ett ungdomsråd, som är tänkt att inleda sitt arbete inom den närmaste tiden.

"Ett jättespännande projekt", säger Wendela Winglycke om HGK:s satsning på ett ungdomsråd, som är tänkt att inleda sitt arbete inom den närmaste tiden.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-02-11 11:07

När gymnastikklubben drar igång sin verksamhet igen, efter ett längre uppehåll, satsar man på de unga – ett ungdomsråd med sex till åtta medlemmar, både gymnaster och ledare, i åldern 13-20 år.

– Vi såg att det fanns möjlighet att söka projektbidrag från Riksidrottsförbundet för att öka ungas delaktigheten i föreningsstyrelser. Det födde den här idén, ett jättespännande projekt, säger verksamhetsutvecklare Wendela Winglycke, en av två som kommer driva gruppen.

Vad är syftet?

– Att öka unga gymnasters och ledares inkludering, delaktighet och påverkan på styrelsearbetet. På det här sättet hoppas vi bli en förening där aktiva ungdomar har ett större inflytande över styrelsebeslut, samtidigt som styrelsen kan få värdefull input från aktiva gymnaster och ledare som finns ute i verksamheten.

En annan förhoppning är att satsningen kan så ett frö hos ungdomarna, att vilja gå med i den riktiga styrelsen och fortsätta med styrelsearbetet.

Hur stort är intresset så här långt?

– Vi gick ut med det i slutet av förra veckan och har fått några få anmälningar. Vi hoppas och tror att det kommer in fler, när det börjar pratas om det mer och vi tänker att ledarna kan uppmuntra de som verkar intresserade till att gå med.

Tanken är att ungdomsrådet ska börja sitt arbete i slutet av februari-början av mars.

– Under förra veckan kunde vi också starta flera av våra grupper inom Bamsegympa, truppgymnastik, äventyrsgympa och Danzy igen. Liksom gruppträningen, om än i mindre skala än vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!