Fritidsbanken i landet storsatsar också på utrustning för parasport. Genom ett bidrag från allmänna arvsfonden på åtta miljoner kronor öppnas enorma möjligheter för framtiden.
– Vi kommer att anställa personal som ska inventera hur mycket parasportutrustning som finns, och som inte används, säger Henric Byström, verksamhetsansvarig vid Fritidsbanken centralt.
– Det kan stå en hel del saker kvar på olika skolor, och som inte används därför att eleven slutat för länge sedan. Tanken är också att kunna köpa in ny utrustning framöver.
– Jättebra, tycker Eva Anemyr från Hultsfred, som jobbar inom Smålands Parasportförbund, och handskas mycket med just utrusningsfrågor.
– I år har vi till exempel haft många förfrågningar om Ski-kart, en kälke för sittande längdskidåkning, men någon sådan har vi inte i hela Småland. Men det är många som vill prova på den här skidåkningen, säger hon.
Hon hoppas och tror att man tack vare det här bidraget ska kunna få till något som liknar bibliotekens fjärrlån. Att det ska bli någon förteckning om var de olika hjälpmedlen finns.
– Tillsammans kan vi får tillgång till mycket mera saker. Ett samarbete skulle betyda massor för Parasporten.
Fritidsbankens verksamhet bygger på att allmänheten skänker begagnad sportutrustning, som sedan lånas ut till andra som behöver.
– Det är extra viktigt att den här typen av utrustning finns att låna, säger Henric Byström.
– Det är dyra grejer och på det här viset är det flera som får chans att prova. De kan kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor att köpa in.
Det här projektet genomför Fritidsbanken i samarbete med Svenska Parasportförbundet.
Jonas Svensson, föreståndare för fritidsbanken i Hultsfred, gillar den här idén skarpt och hoppas att det kommer verksamheten i Hultsfred till del. Han sitter själv inne med en hel del kontakter och ska kolla upp vad som finns lokalt i den här vägen.
Fritidsbanken startade i Värmland för några år sedan, och finns nu i över 100 orter i landet. Hultsfred var väldigt tidigt ute, bland de allra första i den här delen av landet.
– Vi planerar att ta upp en dialog med Hultsfreds kommun för att lyfta fram Fritidsbanken på orten, säger Henric Byström, och titta på hur vi kan utveckla verksamheten ytterligare. Man lär sig ju mer och mer efter hand och vi kan säkert byta kunskaper med varandra.