Satsningen: "Nu lyfter vi hela anläggningen"

Det storsatsas vid Hagadal. Nu anläggs både en konstgrästennisbana och beachhandbollsplan. "Hultsfred har halkat efter, när andra kommuner satsat på idrotten".

Vid Hagadal satsas nu på både en konstgrästennisplan och en beachhandbollsplan. "Ett riktigt lyft", säger Carola Karlqvist.

Vid Hagadal satsas nu på både en konstgrästennisplan och en beachhandbollsplan. "Ett riktigt lyft", säger Carola Karlqvist.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-04 16:30

Det säger Håkan Fransson, ansvarig för uteanläggningarna, som gläds över att kommunen tar ett helhetsgrepp vid Hagadal och gör en rejäl satsning på idrotten.

– Kommunen låg länge i framkant med mycket satsningar på idrotten, men under en längre tid har det stått stilla, så andra kommuner har dragit ifrån, anser Håkan Fransson. Så det är jätteroligt att det tagit fart igen.

Vid Hagadal fanns tidigare fyra tennisbanor. Bevattningsförbudet har gjort att det varit svårt att hålla bra spelyta och man såg intresset dala. 

Så en bana gjordes om för padel och en asfalterades med möjlighet att spela basket eller landhockey sommartid och vintertid kan här spolas is.

– Nu lyfter vi hela anläggningen ett snäpp till genom att nyttja ytorna bättre. Två oanvända områdena görs om till en konstgrästennisplan och en beachhandbollsplan, säger anläggningschef Tommy Carlsson.

Hur tänker du kring att kommunen satsar på tennisen i en tid när det känns som intresset minskar?

– Ja, tyvärr kännetecknar det många orter, att tennis minskat i popularitet. Tänk, här behövdes som sagt fyra banor, plus en vid slakteriet, när sporten var som störst. Hultsfred har rent av stått värd för ungdoms-sm. Men vi vill ändå beakta intresset, det finns alltid de med ett grundintresse för tennis. Så även grusbanorna i Virserum, Målilla och Silverdalen ska bli i spelbart skick.

En beachhandbollsplan har länge varit ett önskemål från HHF, som lagt många ideella arbetstimmar på satsningen och gör det här i samarbete med kommunen.

– Beachhandboll växer rejält. Många föreningar startar cuper och turneringar, säger HHF:s Stefan Andersson. Vi deltar alltid i en ungdomscup i Åhus, men har saknat möjlighet att träna. Det är grunden till beslutet att satsa.

Tror du det kan ge föreningen ett uppsving?

– Ja, det kan jag tänka mig. Kanske både i form av nya spelare, beachhandboll är ju lite lättsammare, och att vi behåller redan aktiva spelare som inte behöver pausa träningarna sommartid. 

Om allt går som planerat ska planerna vara spelbara vecka 21.

– Det är bättre att satsa och få ytor som används, annars är det inte värt någonting att ha olika anläggningar, säger Tommy Carlsson och får medhåll av kultur- och fritidschef Tommy Svensson Pöder.

– Med den här satsningen tycker jag vi visar att vi är en stark kommun som vill framåt och vill jobba med friska saker.

"Det är specialsand. Beachhandbollsplanen är gjord enligt konstens alla regler, för att vara godkänd för tävlingar", berättar Håkan Fransson.
"Det är specialsand. Beachhandbollsplanen är gjord enligt konstens alla regler, för att vara godkänd för tävlingar", berättar Håkan Fransson.
Karta: Hagadal sim och sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!