Riksbanken efterlyser Selma, Jenny och Gustav.
Det är snart bara en månad kvar tills de äldre 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna blir ogiltiga.
Fortfarande finns det 2,6 miljarder kronor eller 57 miljoner stycken sedlar kvar ute i samhället.
Kampanjen ”Efterlyst!”
Därför skickar Riksbanken nu ut en efterlysning på de saknade sedlarna genom kampanjen ”Efterlyst!”
– Vi vill uppmana och engagera hela svenska folket att betala med sina sedlar eller sätta in dem på bankkonto senast den 30 juni, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken.
Rimmar illa
Men just uppmaningen att sätta in pengarna på banken rimmar illa med att allt fler banker väljer att inte befatta sig med kontanter. Exempelvis upphörde Swedbank i Hultsfred med sin kontanthantering redan 22 mars 2013.
Är Riksbanken dåligt informerad om hur verkligheten ser ut?
– Nej, det kan de inte vara, säger kontorschef Per Gröön. Men det finns ju fortfarande banker kvar, även i vår kommun, som hanterar kontanter och man kan utnyttja möjligheten där det finns insättningsmaskiner.
Vad gör ni för att hjälpa just era kunder? Det finns ju ingen mer Swedbank i Hultsfreds kommun.
– Med anledning av sedelbytet hjälper vi våra kunder med en insättning via värdebolagets servicebox utan kostnad.
Har ni tappat många kunder på grund av att ni upphörde med kontanterna?
– Nej, inte än. Vi har istället en del kunder in, dels nyanlända, dels genom bankförändringar i Vimmerby.
Men ni får fortfarande en del kritik?
– Ja, vi får kommentarer varje dag. Men folk är inte arga, utan tycker det mer är konstigt att vi som bank inte hanterar kontanter.
Tycker du inte själv det är konstigt?
– Nej, jag tycker bankens beslut var ett viktigt trendbrott på något sätt. Visst, kontanthanteringen var en stor del när vi höll på med det. Men kunderna efterfrågade rådgivning allt mer. Så det var ett äkta och ärligt skäl att vi behövde fokusera mer på de bokade mötena, och då räckte inte tiden till att även hantera sedlar och mynt. Samtidigt som vi vill minska mängden kontanter i samhället.
Men kunde ni inte bara anställt fler?
– Med det resultat vi levererar i dag är det svårt att säga emot. Men det var sagt att vi skulle klara ökad rådgivning på samma personalinsats.
PRO har nyligen startat sin kampanj ”Kontanterna behövs”. Där ifrågasätter man särskilt varför sedlarna byts ut till höga kostnader samtidigt som kontanterna minskar i samhället.
– Det förstår jag, men det är ju fortfarande ett godkänt betalningsmedel. Och de gamla sedlarna är jätteslitna, så nya av bättre kvalitet och med ökad säkerhet var nödvändigt.