Nio namn på listan - fem är nya

Sverigedemokraterna i Hultsfred går till val med en lista på nio namn. Varav fem är helt nya. Mycket på grund av den tidigare mandatperiodens turbulens.

Birger Karlsson och Göran Gustafsson toppar SD:s lista till valet. Göran har varit med förut, men Birger är en av nykomlingarna. Av nio på listan, är fem nya.

Birger Karlsson och Göran Gustafsson toppar SD:s lista till valet. Göran har varit med förut, men Birger är en av nykomlingarna. Av nio på listan, är fem nya.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-29 16:00

Gruppledare är Göran Gustafsson från Virserum. Tillsammans med tvåan, Birger Karlsson berättar han att de viktigaste frågorna för partiet just nu är tryggheten i samhället, och kampen mot narkotikan. 

– Vi vill också att polisen öppnar sina arrestlokaler igen, säger han.

– I dag när någon tas om hand av någon anledning ska denne skjutsas till Västerik eller Oskarshamn. Och då är polispatrullen upptagen länge.

En annan fråga som engagerar Sverigedemokraterna lokalt är en upprustning av ytterskolorna.

– De är mer eller mindre slitna allihop, säger Göran Gustafsson, så det behövs en upprustning.

Likaså vill partiet att kommunen på sikt gör sig av med de inhyrda modulskolorna. 

Men hur ska det gå till, de används ju fortfarande?

– Vi får nog räkna med att det kan ta tid, men i takt med att kontrakten går ut kan vi göra oss av med modulskolorna vi har, säger Gustafsson, som pekar på att det är en kostsam nödlösning.

– Vi vill hellre satsa på permanenta lösningar, säger han.

SD i Hultsfred är också kraftfullt emot vindkraften, och vill stoppa all nybyggnad inom kommunens hank och stör.

– Man är väl lite som Don Quiote, skämtar Göran Gustafsson, som slåss med väderkvarnar. Men vi tycker att ingen ska bli störd av blink och skuggor. Vindkraftverken påverkar också naturen i stor omfattning.

Vad är då alternativet till vindkraft i kommunen?

– Det är att bygga ut kärnkraften, säger Gustafsson, att skapa en kraftkälla som inte är beroende av väder och vind utan producerar ström hela tiden.

För en tid sedan gjorde partiet en motion till kommunfullmäktige om språkkrav för de som jobbar inom vård och omsorg det är något man håller fast vid och tänker jobba vidare med. 

SD:s lista till kommunvalet toppas av Göran Gustafsson, elektriker Virserum, före Birger Karlsson civilingenjör Hultsfred, och Peder Elg byggare Mörlunda. Fyra är Nathalie Gustafsson smyckestillverkare Virserum och femma Jens Kleta operatör Målilla. På sjätte plats Tarmo Kulojärvi egen företagare Mörlunda, Sjua Berit Höög administratör Hultsfred. Åtta är Christer Åberg ordningsvakt och nia Yvonne Kindberg god man Hultsfred.

Partiet har i dag sex stolar av 45 i fullmäktige.

Men två står tomma, hur kommer sig det?

– Det är folk som har flyttat iväg, en har avlidit och sedan har vi en politisk vilde, säger Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!