Se upp för fängelse när du raskar ut granen

Kompostgårdarna är det enda ställe i kommunen där julgranarna får hamna. Den person som hivar granen från balkongen riskerar fängelse.

Julgranarna ska slängas på någon av kompostgårdarna i Hultsfred, Vena, Silverdalen, Mörlunda, Målilla, Järnforsen eller Virserum. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Julgranarna ska slängas på någon av kompostgårdarna i Hultsfred, Vena, Silverdalen, Mörlunda, Målilla, Järnforsen eller Virserum. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Foto:

Hultsfred2018-01-06 10:00

Nu är tiden då det börjar rassla om många julgranar. Barren landar på golvet, fastnar i strumpor och letar sig till husets alla hör. Men innan granen slängs är det läge att tänka till. Att slänga julgranen på fel sätt kan leda till både böter och fängelse skriver Hyresgästföreningen i pressmeddelande. Att hiva den över balkongräcket med risk att en granne eller förbipasserande kan träffas är brottsligt. Att dra ut den i skogen, lämna den på gatan eller liknande kan resultera i en anmälan om nedskräpning eftersom en julgran kvalificeras som grovsopa. I Hultsfreds kommun finns det sju ställen där det går att lämna sin barrande gran så att det tas om hand och blir till energi.

- I Hultsfreds kommun går det bra att lämna julgranen, normalstora julgranar från enskilda hushåll, på någon av ÖSK:s kompostgårdar tillsammans med övrigt ris och grenar, berättar renhållningsingenjör på ÖSK Elin Svensson.

- Granarna får bara lämnas på kompostgårdarna, inte på återvinningsstationerna. Var kompostgårdarna finns kan man se på vår hemsida. Efter att granarna lämnats på kompostgårdarna hämtas de tillsammans med riset och grenarna av en entreprenör som flisar ner dem för användning som bränsle.

Miljö- och byggnadsförvaltning i Hultsfred och Vimmerby är de som tar hand om nedskräpningsärenden. När miljö- och hälsoskyddsinspektör Matilda Thorén går tillbaka i tiden för att se hur många anmälningar om felplacerade julgranar som kommit in finns det inga att hitta.

- Det är inga som har kommit in än i år och inga som jag kan hitta från förra året. Kollegor till mig som jobbat länge har inte varit med om att det kommit in klagomål om julgran. Lite konstig är det. Det många julgranar som man sett privat men folk kanske har mer överseende när det gäller granar. Vi får annars in mycket klagomål som gäller nedskräpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om