Segelflygarvecka i Hultsfred

Segelflygarna har sin bästa vecka på året. just nu. På varma vindar glider de tyst genom luften och flyger jämnsides med ormvråkar och JAS-plan.

Foto:

Hultsfred2008-07-31 06:27

Det är Nordöstra Smålands Flygklubb viktigaste vecka för året - sista veckan i juli har sedan 15 år tillbaka varit höjdpunkten för piloterna i klubben. Vädret och semestern är då inne i sina högsäsonger, något som passar segelflyget bra.
- Vi har verkligen haft tur med vädret, igår flög vi 40 timmar sammanlagt med de tio planen som är här, säger Kjell-Arne Karlsson från Nordöstra Smålands Flygklubb. Det var nästan åska i luften och det var flera som var uppe i hela sex timmar.
I år är det förutom Nordöstra Smålands Flygklubb också plan och piloter från Kronobergs Segelflygklubb som deltar på flygveckan. Sammanlagt används tio plan och ungefär 20 piloter turas om att flyga.
- Det är ju ett stort och fint flygfält vi har här i Hultsfred, med två kilometer startbana, säger Kjell-Arne Karlsson, och tillägger att det bara behövs ungefär 150 meter för att få upp och ner ett segelflygplan.
- När man går inför landning är man extra skärpt, det är inte som ett motorflyg där man kan dra på gas om man kommit in fel och försöka igen, säger Kjell Arne Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om