Sekunder från att träffas av exploderande gasflaska

En brandman var sekunder ifrån att träffas av en exploderande gasflaska vid den kraftiga branden i Stockhorvan.
Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket som dock avskrivit ärendet.
– Det förvånar mig att man inte såg mer allvarligt på det inträffade, brandmannen kunde varit död nu, säger räddningschef Michael Hesselgård.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2016-08-27 07:00

Anledningen till hans starka reaktion är att ägarna av pelletsfabriken Stockhorvan sägs ha fått frågan tre gånger om det fanns några gasflaskor inom området. Enligt Hesselgård blev svaret nej och insatsen fortlöpte tills det small.

– En gasflaska träffade rakt i dörren på en brandbil, berättar Michael Hesselgård. 10-15 sekunder tidigare stod en brandman precis där, nu hade han som tur var hunnit in och sätta sig.

– Hade vi vetat hur verkligheten var hade vi aldrig stått där och släckt. Det är rigorösa säkerhetsavstånd i sådana här fall.

Tjänstefel

En brandman brännskadade sig under insatsen och enligt Michael Hesselgård hade det varit tjänstefel att inte göra en anmälan. Arbetsmiljöverket lade dock ner anmälan, likaså polisen.

– Jag gör den bedömningen att det inte föranleder till några ytterligare åtgärder från Arbetsmiljöverkets sida, säger Peter Johansen, biträdande tillsynsdirektör.

Förvånande

Det förvånar Michael Hesselgård att ingen tyckte att det var speciellt allvarligt. Någon form av varning tycker han hade varit på sin plats, för att markera allvaret.

– Vi är inte ute efter att sätta dit någon och kanske hade det inte lett till något, men jag tycker ändå det är viktigt att poängtera vikten av att upplysa räddningstjänsten om att det finns gasflaskor inom området. Vi ser jätteallvarligt på det här, att vi inte fick rätt information. Det är ändå vår arbetsmiljö det handlar om och nu får vi vara glada över att ingen brandman fick några allvarliga skador, utan att det stannade vid en brännskada.

***

Uppgifterna går isär.
Peter Petersson, VD på Stockhorvan Trä & Pellets, är av en helt annan uppfattning.

– Vid minst fyra olika tillfällen informerade vi om att det fanns en gasflaska i en container, som dessutom hade en varningsskylt. Det här är en del i den röra inom räddningstjänsten som vi upplevde den dagen.

Men han poängterar både en och två gånger, att han är tacksam för att det gick som det gjorde med den skadade brandmannen.

– Jag får rysningar när jag tänker på vad som kunde hänt, tillägger han och fortsätter:

– Det är en sak att vi blivit anmälda, och att Arbetsmiljöverket tittat på ärendet. Då är vår fråga, vart ska vi anmäla räddningstjänstens brister, en motorspruta som inte startade och den oordning som vi upplevde vid släckningsarbetet?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om