Men historikern Sven-Olof Lauritzen hade lite annan tanke om den saken...
– 1700-talet, eller det vi kallar frihetstiden började egentligen på 1720-talet, sa han och radade upp en hel del fakta för att leda sitt påstående i bevis.
– Karl den tolfte blev skjuten 1718 och det blev början på en ny epok i Sveriges historia, när kungamakten försvagades sa han.
SPFs föreläsningsserie om Sveriges Historia har nu kommit fram till 1700-talet och efter tre historiska föreläsningar kan ordförande Morgan Sävetun konstatera att satsningen blivit en fullträff.
– Det har varit över 70 besökare varje gång, säger han, och håller tummarna för att det ska hålla i sig.
Och om det intresset håller i sig under seriens återstående två föreläsningar kan det mycket väl bli tal om en fortsättning. Fast det är inte bestämt ännu.
Föreläsningsserien inleddes med att historikern Peter Danielsson från Kalmar läns Museum talade om medeltiden och Kalmarunionen på 1500-talet. Och sedan har man hoppat så där 100 år framåt i tiden varje tillfälle. Så nästa gång handlar det om 1800-talet och serien avslutas i nutid.
– Seniorcampus har blivit något av ett begrepp i större städer, säger Monica Hjelm på Campus Hultsfred, men här i Hultsfred är det första gången.
Idén till den här föreläsningsserien har Morgan Sävetun lånat från Växjö, där konceptet kördes för en tid sedan. Det konceptet lyftes över rakt upp och ner, och det visade sig bli en fullträff.
– Det är helt enormt, tyckte Marita Johansson, en av deltagarna som varit med hela vägen.
För att kunna genomföra den här föreläsningsserien etablerade Morgan Sävetun kontakt med både studieförbundet Vuxenskolan och med Campus Hultsfred..
– Den ursprungliga tanken var att föreläsningarna skulle televiseras till Vimmerby, säger Morgan Sävetun, men intresset där var inte större än att deltagarna kunde åka hit.
Det kostar givetvis en slant att engagera föreläsare av den här kalibern, men ett bidrag från Sparbankstiftelsen kronan har gjort det möjligt för SPF att genomföra arrangemanget. För det högsta kvalité på föreläsningarna från början till slut. Alla föreläsarna är knutna till Linnéuniversitetet. Alla utom en, Peter Danielsson kommer ju från Kalmar läns museum.
Så framåt juletid, när serien är avslutad, kan deltagarna det mesta om gamla krig och kungar - och hur folket levde och hade det under de senaste 500 åren.