Sicken potatisfest det blev

Det blev ett nytt publikrekord för Upptaget då familjen Axelsson i Stora Aby bjöd in till en festdag för vår mest älskade knöl, nämligen potatisen.

Under potatisfesten i Stora Aby bjöd man på 600 portioner med raggmunk som bland annat Madeleine Svensson tillagade.

Under potatisfesten i Stora Aby bjöd man på 600 portioner med raggmunk som bland annat Madeleine Svensson tillagade.

Foto:

Hultsfred2010-09-13 06:18


Just nu är det skördetid för landets potatisodlare och hos familjen Axelssons på Kronogården i Stora Aby har det blivit tradition att i dessa skördetider bjuda in till potatisfesten "Upptaget".
I år var naturligtvis inget undantag, för under lördagen vallfärdade folk från när och fjärran för att vara med på potatisfesten.
- I år har vi valt att satsa lite extra på Upptaget med bland annat fler utställare än något tidigare år och provsmakning av flera nya potatissorter, säger Elisabeth Axelsson som driver Kronogården i Stora Aby tillsammans med sin man Patrik.

Stekte ragger
Årets Upptaget blev en enorm succé då tusentals personer letade sig ut till Kronogården för att bland annat handla lokalproducerad mat och smaka på nystekta ragger med fläsk som kockar från ALV i Vimmerby stod och stekte.
- Vi har tillagat
600 portioner under dagen och till smeten har vi använt inte mindre än
300 kilo Abypotatis och 120 liter Emåmjölk, berättar Ola Gunnarsson, kock från ALV.

Matprat med Bert
Men ett av dagens stora dragplåster var ingen mindre är Bert Karlsson som gästade Kronogården för att prata mat med besökarna. Bland annat pratade han om vikten av att servera bra potatis i skolorna, men han tog också upp en av sina hjärtefrågor, nämligen avskyn för den så omtalade kylmaten som serveras till många av landets äldre.
- Det finns ingen som har lyckats med att producera bra kylmat. Politikerna tror att det blir dyrare att tillaga kvalitetsmat men så är inte fallet, utan oftast blir det istället billigare, säger Bert Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om