SILVERDALSMORDET: 54-ÅRIGE MANNEN SKAR HALSEN AV SIN FRU

Den 54-årige man, som sedan i mars tidigare i år har misstänkts för mordet på sin fru i Silverdalen, åtalas nu för mord samt olaga hot. Enligt det färska åtalet ska mannen ha mördat sin fru genom minst två knivhugg/-stick i halsen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2016-10-07 08:48

Åtalet är en omfattande historia på hela 18 sidor, vilket får betraktas som sällsynt.

Klart är att 54-åringen åtalas för mordet på sin fru. Enligt åklagarens beskrivning i åtalet ska mannen ha stuckit, alternativt huggit, frun i halsen minst två gånger med en kniv eller stickvapen.

Följande gärningsformulering finns att läsa i åtalet:

”X X (mannen) har den 28 mars 2016 i Silverdalen, Hultsfreds kommun uppsåtligen dödat Y Y (frun) genom att med kniv, minst två gånger hugga/sticka och skära henne i halsen, vilket medfört att Y Y orsakats skada på halspulsådern och att hon fått luftstrupen avskuren med åtföljande yttre förblödning, kvävning och mjukdelsobstruktion av luftvägarna.”

Bland bevisningen mot 54-åringen finns också mycket riktigt en kniv.

– Polisen har jobbat mycket och hårt för att få fram den bevisning som nu ligger till grund för åtalet, säger åklagare Jeanette Boye.

Utöver åtalspunkten gällande mord, finns också en punkt gällande grovt olaga hot.

Enligt stämningsansökan ska 54-åringen under perioden mellan 18 februari 2015 och 10 januari 2016 ha hotat sin fru till livet genom att rikta en kniv mot henne och uttala verbala dödshot. Detta ska ha skett i Billingsfors, där familjen var bosatt innan de flyttade till Silverdalen.

Som komplement till utredningen finns en uppsjö av förhör med familjemedlemmar – parets gemensamma barn – och vänner, samt poliser, läkare och grannar.

Flera av de förhör som hållits med familjemedlemmar och släktingar, har syftat till att kartlägga huruvida 54-åringen haft ett ”kontrollerande beteende” över sin fru, varit förföljd av ”andra män” – och om, och i så fall hur, frun har haft relationer med andra män.

– Jag kommer att yrka på fängelsestraff. Längden presenterar jag i rätten, säger åklagare Jeanette Boye som även kommer att yrka på att 54-åringen utvisas ur Sverige samt beläggs med ett tidsobegränsat återreseförbud.

På måndag ska huvudförhandlingsplanen i tingsrätten läggas upp. Man beräknar att ärendet kommer ta tio dagar i anspråk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om