Simon fick tävla i första SM-deltävlingen på hemmaplan

Sakta, sakta och oändligt försiktigt. Den tunga lastbilen smyger förbi med ett läskpappers marginal. Trots att det bara var en plastkon och inte chefens nya Audi.

Lite nervöst var det allt, erkänner Simon Nilsson Tribäcken från Vimmerby, som representerade Syab och Hultsfreds Gymnasium i tävlingen.

Lite nervöst var det allt, erkänner Simon Nilsson Tribäcken från Vimmerby, som representerade Syab och Hultsfreds Gymnasium i tävlingen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-09-30 08:37

Men - en plastkon ger minuspoäng i tävlingen. Det var något deltagarna ville undvika till varje pris, när en kvaltävling till Yrkes-SM för första gången någonsin avgjordes i Hultsfred.

Gymnasiets Transportprogram har ju visat framfötterna åtskilliga gånger i den här tävlingen och nu blev det tillfälle att för första gången stå som värd för tävlingen.

17 elever från en rad olika skolor runt om i södra Sverige hade kvalat in till den här dagen. Simon Nilsson Tribäcken från Vimmerby fick förtroendet att representera Hultsfreds Gymnasium och Syab.

undefined
Lastsäkring är ett av de viktigare momenten i tävlingen. Simon Nilsson Tribäcken jobbar med att få fast den tre ton tunga lådan på flaket i släpet.

– Det känns lite nervöst, tyckte han, men det känns ändå ganska bra. Så här långt har det gått bra. Jag hoppas mycket på truckkörningen. Det är det moment jag ser fram mot mest.

Och det har sin förklaring, Simon har jobbat som truckförare på Ikea Industry hela sommaren och har tempot i kroppen.

Hans coach, Fredrik Persson på skolan har dock fullt förtroende för Simons kunskaper.

– Truckörningen ska säkert bli bra, säger han, och Simon är duktig på att manövrera en lastbil.

Och det är förstås en viktig del i yrket, att veta exakt var man har sitt fordon. 

undefined
Manöverprovet var svårt. Att manövrera en lastbil i en konbana so skulle kännas trång i en vanlig personbil ställer krav på körskickligheten.

Nifsarpskolan i Eksjö brukar också hålla sig väl framme i tävlingssammanhang. I år representerades skolan av Elliott Angselius från Stensjön. Egentligen har han redan riktat in sig på bärgning. Men också att köra lastbil förstås. 

– Det började med att min far är lastbilsmekaniker, berättar han, och jag har varit med honom väldigt mycket och skruvat. Men sedan ville jag börja köra också. 

Så det ena gav det andra, och nu jobbar han extra hos Assistanskåren i Nässjö.

Tävlingen ordnas av TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, och tävlingsledare på plats var Lasse Holm.

undefined
Distributionskörning hette momentet. I takt med att internethandeln utvecklas, gäller det för chaufförerna att kunna hantera palltruckar och få ut grejerna till kunderna.

– Det är sex olika moment i tävlingen, berättar han. Både praktiska och teoretiska. Meningen med tävlingen är att lyfta fram transportyrken och då är en tävling i skicklighet ett bra sätt. För det behövs fler förare. De som valt den här utbildningen har gjort ett bra val, det kommer att behövas 50 000 nya lastbilsförare de kommande tio åren.

Det beror inte så mycket på många pensionsavgångar, utan mer på en nästan exploderande internethandel, säger han. Det gör att det blir många transporter.

Simon Nilsson Tribäcken, med startnummer åtta slutade på en åttondeplats. Medan Elliott Angselius blev trea. Vann gjorde Elis Jacobsson från Åkrahällskolan.

Hoppsan... Där blev det minuspoäng. Men som tur är var det bara en plastkon. Inte chefens nya bil.
Hoppsan... Där blev det minuspoäng. Men som tur är var det bara en plastkon. Inte chefens nya bil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!