Sinnenas trädgård står klar

En trädgård som stimulerar alla sinnen är nu något som sätter guldkant på vardagen för de 27 boende på Hemgården i Målilla, för under gårdagen var det äntligen dags att inviga Sinnenas trädgård som är den andra i sitt slag i kommunen.

Majlis Svensson och Bodil Össmar har gemensamt drivit projektet för att det ska anläggas en Sinnenas trädgård på Hemgården i Målilla.

Majlis Svensson och Bodil Össmar har gemensamt drivit projektet för att det ska anläggas en Sinnenas trädgård på Hemgården i Målilla.

Foto:

Hultsfred2010-10-02 04:06


Sinnenas trädgård är precis som namnet antyder en trädgård där kroppens fem sinnen stimuleras. För här kan man höra gruset krasa under fötterna, känna lukten av kryddväxterna, smaka på de söta jordgubbarna, känna jorden strila mellan fingrarna och se de vackra perennerna när de blommar för fullt.
När alla sinnen stimuleras så kan det fungera som en minnesväckare vilket medför att gamla minnen kommer fram.
- Sinnenas trädgård har en lugnande effekt på en demenssjuk då miljön är rogivande samtidigt som välbefinnandet ökar, säger Bodil Össmar demenssköterska i Hultsfreds kommun.

En oas
Det är de gamla innegårdarna på Hemgården som nu har förvandlats från att vara ett stort grönområde till att bli en oas för de boende.
För under gårdagen invigde Socialnämndens ordförande Mattias Wärnsberg den nyanlagda trädgården där man nu anlagt grusgångar, byggt lusthus och fontäner och planterat allt från äppleträd till perenner.
- Det var den förra stadsarkitekten Anders Åström som ritade upp trädgården och i juni i år började vi anlägga den, berättar Majlis Svensson, undersköterska på Hemgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om