– Så vi väljer att ligga steget före, så våra besökare kan känna sig så säkra det bara går under festivalhelgen, säger Max Olsen som är säkerhetsansvarig tillsammans med Cilla Thuresson.
Polisens rapport
I maj gick Polisen ut med en rapport, som beskriver lägesbilden och hur man undviker sexuella ofredanden på större evenemang.
Upprinnelsen till det är bland annat att unga kvinnor utsattes för sexuella ofredanden på flera hålla i Europa, bland annat i Kalmar, på nyårsnatten och det har också uppmärksammats att ett sådant beteende har förekommit under bland annat ungdomsfestivalen We are Stockholm sommaren 2014 och 2015.
– Det händer tråkigt nog mer och mer sådant här, så med all rätt höjer vi säkerheten, kommenterar This is Hultsfreds ordförande Mimmi Hamnert.
Observanta på tecken
Säkerheten uppges alltid ha varit hög på This is Hultsfred, men nu har säkerhetsplanen utökats med en extra handlingsplan, för hur man ska motverka just sexuella ofredanden.
– Det handlar bland annat om att det finns vissa tecken som vår personal ska vara observanta på och leta efter, scenvakterna ska läsa av ansiktsuttrycken på tjejerna och så vidare, berättar Max Olsen.
Hjälpas åt
Polisen säger sig inte kunna komma till rätta med orsakerna till sexuella ofredanden på egen hand, utan hela rättsväsendet och samhället i stort måste agera mot attityder och beteenden, skriver man i rapporten.
Samtidigt uppmanas landets alla festivalarrangörer att göra vad de kan.
– Det handlar bland annat om att ha koll på vad man har för människor på området och vilka grupper det finns. Allt för att vi ska kunna ligga steget före, säger Max Olsen, som även berättar att området kommer att lysas upp mer så antalet ställen att gömma sig på minimeras.
– Vi kommer också att utöka antalet funktionärer, kanske finns det mammor och pappor som vill hjälpa till och hålla koll så att alla mår bra, säger Mimmi Hamnert. Det är alltid positivt med många vuxna på plats som kan hjälpa till och ta ansvar.