Debatten om matkvalité är mer omfattande än någonsin och LRF Ungdomen ger sig in i den med stor energi och vilja att förändra.
Medlemmarna menar att det går att anpassa den offentliga upphandlingen så att vi får in mer närproducerade livsmedel i storköken. Något som gagnar både miljö och hälsa men som framför allt ger en bättre matupplevelse.
En kommun är egentligen bakbunden att välja lägsta priset enligt Lagen om offentlig upphandling.
- Men utan att bryta mot svensk lagstiftning kan den kringgås - om bara upphandlaren ställer specifika krav, säger Folke Pleijert, tidigare ordförande i LRF Ungdomen.
- För Hultsfreds kommuns del är det också viktigt att inte kräva så stora poster, som man gör i dag när upphandlingen sker tillsammans med Kalmar och Jönköpings läns Landsting. Lokala leverantörer har inte möjlighet att leverera så stora mängder.
LRF Ungdomen vill se en ändring. De vill visa att det inte behöver vara så svårt och dyrt att höja kvalitén på den mat som pensionärerna serveras dagligen.
"Ska vara gott att bli gammal"
Som en del i aktionen "Riktig mat åt folket" bjöd LRF Ungdomen de boende på Klockargården på raggmunk med fläsk - där alla råvaror var närproducerade.- Det ska vara gott att bli gammal, sa Folke Pleijert.
Mat gjord på närproducerade livsmedel bjöds de gamla på Klockargården på av Matilda Glindell, Joakim Pihl och Folke Pleijert från LRF Ungdomen. Det var ett inslag i aktionen "Riktig mat åt folket". Foto: Charlotte Madestam
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!