Skådespelaren Viktor om att "komma ut" i en småstad

Viktor Flarkell kom ut som homosexuell när han gick på högstadiet i en småstad, vilket inte var helt enkelt. "Jag hoppas att det är annorlunda nu", säger han.

Viktor Flarkell berättar om hbtq-frågor genom föreställningen "Komma ut". Han kom själv ut som homosexuell i 15-årsåldern.

Viktor Flarkell berättar om hbtq-frågor genom föreställningen "Komma ut". Han kom själv ut som homosexuell i 15-årsåldern.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-06-02 05:00

Under den här veckan spelar skådespelaren Viktor Flarkell monologen "Komma ut" för alla sjuor och åttor på Albäcksskolan i Hultsfred. Som titeln antyder behandlar föreställningen hbtq-frågor.

– Det handlar om en kille som heter Andreas, om när han kommer ut och vilket mottagande han får av familj och vänner, säger Viktor Flarkell.

– Föreställningen följs alltid av ett eftersamtal. Det är viktigt att ha en dialog med eleverna. Sedan är det lite som att lämna över en stafettpinne. Jag startar ett samtal och ger stafettpinnen till lärarna på skolan.

undefined
Teaterföreställningen spelas för alla sjuor och åttor på Albäcksskolan i Hultsfred den här veckan.

Själv kom Viktor Flarkell, som nyligen fyllde 30, ut som homosexuell för 15 år sedan.

– Jag växte delvis upp i Karlshamn i Blekinge där det bor 15 000 människor. En sådan där stad där alla vet allting om alla. Det här var i mitten på 2000-talet, så det var inte så kul. Men med tiden har det blivit jättebra.

Han tror att det är svårast att komma ut på landsbygden, inte minst i Skåne och Småland, vilket han förklarar med den rådande mentaliteten på mindre orter och att man inte exponeras för hbtq-personer i samma utsträckning som i en storstad.

undefined
Viktor Flarkell berättar om hbtq-frågor genom föreställningen "Komma ut". Han kom själv ut som homosexuell i 15-årsåldern.

På frågan vad som var svårast för honom själv nämner Viktor Flarkell sina föräldrar.

– Mina föräldrar var väldigt gamla när de fick mig. De var lite konservativa och hade inte haft kontakt med andra ungdomar på väldigt många år. De visste inte hur de skulle förhålla sig till mig. De var också väldigt oroliga för hur det skulle gå för mig.

I mitten av 00-talet var det inte heller enkelt för en högstadieelev i en småstad att vara öppet homosexuell.

– Jag hoppas att det är annorlunda nu.

Han menar att samhället har förändrats av ny teknik och sociala medier, vilket gett ungdomar tillgång till ett större informationsflöde.

– Det är svårt att förklara för någon som är född 2008 hur annorlunda samhället såg ut för bara tio år sedan.

undefined
Viktor Flarkell gör monologen "Komma ut" på Albäcksskolan i Hultsfred.

Samtidigt upplever Viktor Flarkell att inte särskilt mycket har hänt på mindre orter. I Hultsfred märker han på en del elevers kroppsspråk att de ogillar föreställningens tema.

– Det finns ett väldigt starkt behov av att visa att det du är, och det du gör, skriver jag inte under på.

Den typen av beteende är inte alltid enkelt att bemöta.

– Jag önskar att jag hade kunnat säga att man bemöter all homofobi med kärlek, kunskap och humor, men ibland orkar man inte det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!