"Skambud" stjälpte fastighetsaffär

Kommunen vill köpa gamla stationshuset av ägaren Mattias Jacobsson, som anser sig ha fått ett skambud. För att testa marknaden har han lagt ut hela fastigheten till försäljning.

Kommunen har visat intresse för det gamla stationshuset, strax norr om den nuvarande stationsbyggnaden. Kommunen och ägaren står dock långt ifrån varandra prismässigt.

Kommunen har visat intresse för det gamla stationshuset, strax norr om den nuvarande stationsbyggnaden. Kommunen och ägaren står dock långt ifrån varandra prismässigt.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-03-29 06:00

I Mattias Jacobssons ögon är kommunens bud alldeles för lågt. Som stöd för sin åsikt har han en fastighetsvärdering.

– Den visar att stationshuset med omgivande mark är värt det dubbla, och lite till, säger Mattias Jacobsson.

– Det är bara att titta på tidigare affärer, det har sålts tomter runt omkring och det visar att mitt bud är mer realistiskt.

Upprinnelsen till hela den här diskussionen är att Hultsfreds kommun kontaktade Mattias Jacobsson innan jul, med en direkt fråga om han kunde tänka sig att sälja det gamla stationshuset, som tidigare använts av KLT, Kalmar Länstrafik, till personalutrymme och lager.

Kommunen sa sig intresserad av marken för att kunna knyta ihop centrum med sjön och Strandpromenaden. Fastigheten skulle bli en del i försköningen var ambitionen.

– Det är en del som man kan väva in i den bilden, därför har vi haft en dialog med Mattias Jacobsson. Vi har dock inte kunnat mötas, utan han har en prisbild – vi en annan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Tanken var att det skulle ske en avstyckning. Men i och med att vi inte har en affär på gång har vi inte konkretiserat några planer.

Mattias har haft väldigt svårt, tycker han själv, att få tydliga svar på vad det är kommunen är intresserad av.

– Jag är fortfarande osäker på om kommunens bud gäller bara marken, byggnaden eller båda. Vid det här laget har jag pratat med sju olika personer på kommunen, som inte är eniga, utan säger olika saker.

Mattias Jacobsson är fortfarande intresserad av att sälja. Till rätt pris. Men allt tycks ha gått i stå, han och kommunen har inte kommit närmare varandra, utan nu har ärendet rent av blivit en politisk fråga, sedan vänsterpartisten Lennart Beijer kritiserat tillvägagångssättet i fullmäktige och kallade det en "osmidig hantering".

I dagarna lade Mattias Jacobsson ut hela fastigheten till försäljning genom mäklare till en summa av närmare tre miljoner kronor för att se hur reaktionen blev.

– Det finns flera intressenter, så jag skulle kunna få begärd summa och det skulle rent av kunna bli budgivning, fast egentligen vill jag ju inte sälja allt.

Så vad händer nu från kommunens sida?

– Vi har sett att fastigheten är ute till försäljning i sin helhet, så just nu händer ingenting. Kanske dyker det upp någon annan som är intresserad av att förvärva fastigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!