10 000 arter finns i skogen – 2 500 av de är rödlistade

"Riktig urskog finns inte i Sverige längre. Överallt är den påverkad av människan. Mer eller mindre", Kenneth Rosén förklarar varför utställningen sätter fingret på ett okänt problem.

Katarina Genberg och Kenneth Rosén hjälps åt att hänga bilderna till utställningen. Ett omfattande arbete, där allt ska stämma.

Katarina Genberg och Kenneth Rosén hjälps åt att hänga bilderna till utställningen. Ett omfattande arbete, där allt ska stämma.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-08-30 05:00

– Det finns 10 000 olika arter, växter och djur, som är beroende av skogen för sin livsmiljö, säger han. Av dessa är 2 500 rödlistade, många riskeras att utrotas helt.

Syftet med den här utställningen är att visa upp hur det ser ut i den natur som finns kvar. 

– Det blir tre rum med vackra naturbilder, berättar Kenneth Rosén. Och ett med motbilder. Som ska väcka tankar om hur människan påverkar det som kallas natur. Men riktig urskog finns inte längre. Allt är mer eller mindre påverkat av människan. Det är planteringar överallt.  Det är som om man inte såg skogen för bara träd...

Totalt har Fågelklubbens naturfotografer ställt upp med drygt 80 bilder till utställningen. Växter, djur, insekter och allt vad som finns i skogen. Bilder som lyfter fram det vackra som faktiskt finns kvar.

Mot det ställs sedan ett fjärde rum, med motbilder som lyfter fram de akut utrotningshotade arterna, de som hotas av hemlöshet i spåren efter den moderna synen på skogen.

Det är fem av fågelklubbens medlemmar som har bilder med i utställningen. Lena Carlsson, Thorbjörn Svahn, Jan Karlsson, Bengt Falke och Ulla Falke. Utställningen produceras av Kenneth Rosén.

Förutom bilderna kommer utställningen också att innehålla en rad installationer. Allt övervakat av självaste trollmor inifrån sin stubbe,

Utställningen finns på Galleri Kopparslagaren och öppnar på lördag.

Utställningen övervakas av trollmor själv inifrån hennes stubbe.
Utställningen övervakas av trollmor själv inifrån hennes stubbe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!