Skogsägare utan intresse hotar värdet

Markägare i Hultsfreds kommun sköter överlag sina skogsfastigheter bra. Men ointresserade ägare kan hota skogarnas framtida värde.

Foto:

Hultsfred2008-11-10 07:17


- Det finns ju de som sköter sina skogar exemplariskt, säger Mats Arvidsson på Skogsstyrelsen. Sedan finns det ju en hel del ägare som ärvt sin fastighet och bor i exempelvis Stockholm, och inte har något större intresse för skogsbruk.
På sikt kan dålig skötsel minska värdet av skogarna kraftigt.

Ökar värdet
Skogsvård gagnar det framtida värdet av skogen. Röjning av skogen är en grundläggande del av skogsvården och är något som Skogsstyrelsen håller ett öga på.
- Röjning är grundläggande, säger Mats Arvidsson. Röjs det inte står träden alltför tätt och trängs. Man måste ju ha upp dimensionen för att det ska bli värde på virket till slut.
De flesta markägare är intresserade av att få god avkastning och gör röjningen självmant. Men enligt Mats Arvidsson har röjningsbehovet ökat.
- Tidigare stod det i skogsvårdslagen att ägare hade röjningsplikt, men det är borttaget sedan 1994. Man har inte längre den där blåslampan i häcken, "nu måste vi röja annars kommer Skogsstyrelsen och tar oss".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om