Skogsbranden ännu inte under kontroll

Skogsbranden som igår, måndag, blossade upp i trakterna kring Lönneberg, i närheten av Triabo utanför Virserum, är ännu inte under kontroll.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2016-05-10 06:14

Nattens avkylande effekt och fukt har visserligen gjort sitt för att dämpa elden, men på tisdagsmorgonen beskriver räddningschef Michael Hesselgård brandläget så här för vår tidning:

– Det brinner fortfarande. Och vi försöker fortfarande få branden under kontroll. Det ligger som ett lock av rök över området, så nu under den tidiga tisdagsmorgonen har det varit svårt för oss att se exakt var det brinner.

– Men med tanke på väderprognosen har vi goda förhoppningar om att solen kan skingra röken under förmiddagen.

Bombning från helikoptrar

Branden beskrivs alltså ännu inte vara under kontroll – varpå nya omgångar med vattenbombning från helikopter kommer att genomföras snarast.

– Vi håller på att lägga om slangsystemet och helikoptrarna har precis anlänt, säger Michael Hesselgård till vår tidning strax före klockan 07.50 på tisdagsmorgonen.

Hur nära är ni att kunna kontrollera branden?

– Det är jättesvårt att säga. Problemet är egentligen ytterkanterna. När solen väl sticker till så är det viktigt att vi lyckas hålla och kontrollera ytterkanterna, så det inte sprider sig mer.

– Förhoppningsvis vet vi framåt lunch vartåt det barkar.

Enligt en skogsvaktare med ansvar över det eldhärjade området, ska det röra sig om 50-60 hektar mark som brinner eller har brunnit.

– Men det kan vara mer eller mindre än så. Det är så svårt att avgöra. Men som tur är har elden inte spridit sig nämnvärt i natt.

Det pratas om upp emot 27 grader och strålande solsken idag. Vad betyder det för er i räddningstjänsten?

– Ja, det är väl nästan så illa som det kan bli, både för personal och med tanke på spridningsläget, avslutar Michael Hesselgård.

LÄS ÄVEN: I skogsbrandens spår: Så förebygger du bränder utomhus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om