Skogsbranden släckt – markägaren tar över

Strax innan lunch på söndagen började det brinna i skogen i närheten av Lönneberga kyrka. Styrkor från fyra stationer var på plats och bekämpar elden. Fem timmar senare kunde de åka hem.

Branden uppstod i skogen nordost om Lönneberga kyrka. Det var dock så pass långt avstånd att ingen risk fanns för varken kyrkan eller andra byggnader, bedömde räddningstjänsten vid 14-tiden på söndagseftermiddagen.

Branden uppstod i skogen nordost om Lönneberga kyrka. Det var dock så pass långt avstånd att ingen risk fanns för varken kyrkan eller andra byggnader, bedömde räddningstjänsten vid 14-tiden på söndagseftermiddagen.

Foto:

Hultsfred2023-05-14 13:12

Vid 13-tiden uppgav räddningstjänstens ledningsoperatör att det brann på en yta av 100 gånger 150 meter i skogen nordost om kyrkan. Inga byggnader var dock i farozonen, enligt ledningsoperatören, och inga personskador rapporteras.

Prognosen var då att vara klara med släckningsarbetet inom cirka fyra timmar.

Styrkor från Mariannelund, Hultsfred, Silverdalen och Mörlunda jobbade med skogsbranden. Även polis var på plats för att bistå räddningstjänsten och se ifall brott kan misstänkas, om någon varit vårdslös eller tänt på med flit.

Vid 16-tiden meddelar polisen att man lämnat platsen och att inte ser några skäl att misstänka brott.

Vid 16.30 meddelar räddningstjänstens ledningsoperatör att styrkan bedömer att man har branden under kontroll. Den ska inte ha växt något mer i storlek. 

En halvtimme senare lämnar styrkorna skogsområdet, helt i enlighet med sin tidsprognos. Då lämnade man över ansvaret för brandbevakningen till markägaren.

Enligt appen "Brandrisk ute" är det för närvarande extremt stor brandrisk i såväl Lönneberga, Hultsfred som Vimmerby. En sexa på den sexgradiga skalan. Inget eldningsförbud råder, men invånare avråds från att elda och grilla utomhus i skog och mark.

Enligt SMHI är brandrisken stor i hela Götaland, men det är i de östra delarna som läget är mest oroande.

Frånsett tisdag och onsdag kommande vecka väntas varmt och klart väder i Hultsfredsområdet, enligt SMHI:s prognos. Under tisdagen kan det dock komma att falla cirka 5 millimeter regn. Sedan faller temperaturerna 10 grader till onsdagen, för att sedan återvända uppåt 20-strecket til torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!