Skolan varnar föräldrar efter incident

På väg hem från skolan erbjöds tre elever i Hultsfred skjuts av flera män i en vit bil. "Det är en allvarlig incident", säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Händelsen ska ha skett i närheten av Lindblomskolan i Hultsfred.

Händelsen ska ha skett i närheten av Lindblomskolan i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-05-17 12:39

Händelsen ska ha inträffat vid Lindblomskolan i måndags eftermiddag.

– Jag har fått information från rektor om att det var en incident. De har blivit erbjudna att åka med i en bil men barnen sa nej, säger Martin Snickars.

Han uppger att skolan har gått ut med information till alla vårdnadshavare om händelsen. Det var tre syskon som var på väg hem från skolan. Då ska de ha blivit erbjudna skjuts av tre yngre män i en vit bil.

– Barnen sa nej och kontaktade sina föräldrar via telefon, och då avlägsnade männen sig från platsen. Vårdnadshavarna har polisanmält händelsen, säger Martin Snickars och fortsätter:

– Skolans personal är informerade och vi uppmanar dem att hålla extra uppsikt. Vi har haft kontakt med vårdnadshavarna till barnen och även med kommunens säkerhetssamordnare.

Hur ser ni på händelsen?

– Det är en allvarlig incident. Vi tar det på högsta allvar. Det är jätteviktigt att alla elever förstår att man ska vara uppmärksam. De här eleverna har agerat helt rätt. De har sagt nej tydligt, bilen har åkt iväg och de har informerat sina vårdnadshavare.

Barn- och utbildningschefen ser det som viktigt att prata med eleverna om risken för att vuxna försöker få med sig barn i bilen.

– Om någon kommer och försöker locka med godis eller något annat ska man säga nej, ta sig därifrån och prata med en vuxen så fort man bara kan. Antingen kan man prata med vår skolpersonal eller sina vårdnadshavare.

Vidtar ni några andra åtgärder för att skydda eleverna?

– Inte i dagsläget, men polisen är inkopplad på ärendet.

Polisen bekräftar att det finns en rapporterad händelse från klockan 14.36 i måndags.

– Då kom det in ett samtal till vår ledningscentral i Malmö, om att någon försökte locka in barn i en bil på Skolgatan i Hultsfred. I det läget skickade ledningscentralen en patrull till platsen, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn.

Därefter har inte polisen vidtagit några ytterligare åtgärder. På onsdagsförmiddagen fanns det ingen polisanmälan.

– Nej, det har inte upprättats någon anmälan efter händelsen i måndags.

Varför inte?

– Ledningscentralen skrev ingen anmälan. Istället försökte man förmå inringaren att göra en anmälan vilket inte verkar ha gjorts. Vi har i alla fall ingen anmälan i systemet. Vi får se om det kommer in, säger Anders Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!