Skolan har planerat för skÀrpning: Nu hÀnder detta

Den öppna förskolan kommer att stÀngas och vuxenutbildningen kommer helt övergÄ i distansundervisning. Grundskolorna kommer dÀremot hÄllas öppna.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred sÀger att man förberett sig för olika scenarion.

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred sÀger att man förberett sig för olika scenarion.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-11-10 12:05

– Vi har förberett för olika alternativ, vi har tittat pĂ„ vad som hĂ€nt i andra lĂ€n och vilka beslut som tagits dĂ€r, sĂ€ger Hultsfreds barn- och utbildningschef Martin Snickars. 

SkĂ€rpta allmĂ€nna rĂ„d innebĂ€r stĂ€ngning av den öppna förskolan. 

– Under hösten har vi haft öppet, först utomhus och sedan med anpassad verksamhet, men eftersom det Ă€r förĂ€ldrar som följer med sina barn kommer vi inte kunna ta emot vuxna pĂ„ en sĂ„dan verksamhet. 

För förskolan och grundskolan ligger utmaningen i personalförsörjningen. 

– Det vi ser Ă€r att förskolan har en viktig samhĂ€llsfunktion och dĂ€r kommer det fortsĂ€tta vara öppet. Det som skulle kunna uppstĂ„ Ă€r att vi fĂ„r brist pĂ„ personal, eftersom de ocksĂ„ mĂ„ste vara hemma med Ă€ven milda symptom, och det Ă€r inte helt lĂ€tt att fĂ„ tag i vikarier. Är vi tvungna att stĂ€nga en förskola tillfĂ€lligt erbjuder vi plats pĂ„ en annan förskola, och det kan dĂ„ fĂ„ konsekvensen att förĂ€ldrar behöver ta sina barn till en annan förskola.

HĂ€lften av gymnasieeleverna kommer troligtvis att ha distansundervisning varannan vecka. 

– Det blir en frĂ„ga för barn- och utbildningsnĂ€mnden att besluta om. Vi har arbetat fram olika scenarion som nĂ€mnden fĂ„r som underlag för beslut, uppger Snickars.

Grundskolan kommer dock att fortsÀtta hÄlla öppet.

– Samma sak gĂ€ller dĂ€r som för förskolan, skulle vi fĂ„ personalbrist sĂ„ mĂ„ste vi omorganisera oss, men tanken Ă€r att vi ska vara öppna hela tiden och utföra uppdraget sĂ„ lĂ„ngt det gĂ„r, berĂ€ttar Snickars.

För musikskolans del innebĂ€r det att orkestrar blir instĂ€llda, och den individuella musikundervisningen kommer att ske digitalt. 

– DĂ€r Ă„ker ju lĂ€rarna runt i olika skolor i kommunen, sĂ„ dĂ€r fĂ„r vi tĂ€nka om, menar Snickars.

Vuxenutbildningen har sedan tidigare övergĂ„tt till distansundervisning i vissa kurser. I och med skĂ€rpta allmĂ€nna rĂ„d kommer distansundervisning gĂ€lla för alla kurser. 

Varför stĂ€nger man inte skolorna? 

– Vi har fortfarande kvar samma krav pĂ„ att bedriva undervisning, och folkhĂ€lsomyndigheten trycker vĂ€ldigt hĂ„rt pĂ„ att det Ă€r viktigt för elevernas hĂ€lsa att skolan hĂ„lls öppet. Verksamheten kan stĂ€nga om det finns en stor personalbrist, eller om det kommer direktiv frĂ„n regeringen, folkhĂ€lsomyndigheten eller smittskyddslĂ€karen. Om inte de alternativen finns fĂ„r vi göra allt som vi har möjlighet att göra, sĂ€ger Snickars.

Karta: Hultsfred
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!