Skolan på väg mot mångmiljonunderskott

Budgeten kommer att spricka. Redan nu kan barn- och utbildningsnämnden se att det blir ett stort underskott i år.

"Kan vi hålla det resultatet på helårsbasis är det ganska bra" tycker Pär Edgren (M), med tanke på den tuffa omställningsperiod vi är inne i.

"Kan vi hålla det resultatet på helårsbasis är det ganska bra" tycker Pär Edgren (M), med tanke på den tuffa omställningsperiod vi är inne i.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-10-24 16:00

– Delårsrapporten från sista augusti visar ett underskott på tio miljoner, säger barn- och bildningschef Martin Snickars.

Men riktigt så illa ska det inte behöva sluta, prognosen för helåret visar ett bättre resultat än då. "Bara" fem miljoner kronor.

Det minskade underskottet kommer sig till stor del av att man får tillbaka pengar för lärarnas lönehöjning i våras. Det verkliga underskottet ligger på 7,9 miljoner. 

Den ekonomiska planeringen i år har varit svårare än på länge, berättar Snickars.

Mycket av skolans ekonomi handlar om statsbidrag i olika former, och de har varit svåra att beräkna under året.

Vidare handlar det om att  Migrationsverket lämnat Hultsfred, och är på väg att lämna även Virserum. Det betyder färre elever på skolorna, men med bibehållen personal än så länge.

– Men det blir alltid en viss eftersläpning vid nerdragningar konstaterar Pär Edgren (M), ordförande i nämnden, som trots allt är lite nöjd med resultatet som prognosen förutspår.

– Kan vi behålla det resultatet vid årets slut trots de tuffa omställningarna är det ganska bra, säger han.

Skolan är just nu mitt uppe i en intensiv period av anpassning efter de nya villkoren. 

Till nästa år ser det lite ljusare ut, eftersom kommunens budgetberedning vill skjuta till mer pengar till skolan. En summa som ganska precis motsvarar årets underskott.

Det är framförallt gymnasiet och vuxenutbildningen som svarar för större delen av budgetunderskottet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!