Skolan på väg mot underskott

Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfred är på god väg mot ett nytt miljonunderskott. Prognosen för helåret talar om 3,1 miljoner kronor.

Foto: Elin Elmby

Hultsfred2018-10-22 21:30

–Till största delen är orsaken att personalkostnaderna är högre än vad som är budgeterat, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Totalt sett handlar det om hela 116 tjänster utöver budget. Men Martin Snickars pekar på att det inte är hela sanningen.

– Vi har 70 olika statsbidrag som vi söker varje år, och som finansierar en stor del av de här tjänsterna säger han. Det kan vara pengar från migrationsverket, från kommunens flyktingpengar och annat.

Delårsrapporten visar att underskottet fram till sista augusti var drygt två miljoner kronor och de kan jämföras med totalbudgeten som är på 177 miljoner.

Det är främst på grundskolan och gymnasiet som de här kostnaderna finns, och de är en direkt följd av de senaste årens snabba förändringar i befolkningsunderlaget.

Redan tidigt på året såg man tecken på var det höll på att barka iväg. Och nämnden fick stränga förhållningsorder av kommunstyrelsen att ha koll.

– Det har vi haft, säger Snickars, men samtidigt måste vi ha en verksamhet med kvalité.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!