Skolan tappar 125 platser i ranking

Bara sex av tio elever gick i våras ur nian med godkänt betyg i alla ämnen.
Det är en bidragande orsak till att Hultsfreds kommun nu rasar i SKL:s skolranking – från plats 130 till 255.

Hultsfreds kommun tappar 125 placeringar i SKL:s senaste skolranking.

Hultsfreds kommun tappar 125 placeringar i SKL:s senaste skolranking.

Foto: TT

Hultsfred2017-12-12 11:21

I dag presenterade SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, sin öppna jämförelse för grundskolan.
Den presenteras varje år utifrån ett antal faktorer bland annat hur många som uppnått kunskapskraven, genomsnittligt meritvärde, betygspoäng i matematik och hur många som är behöriga till respektive program. Allt vägs sedan samman till en total rankning av kommunerna.

Tappar 125 platser
Hultsfreds kommun tappar 125 platser visar det sig. Mycket beroende på att allt färre elever i nian klarade godkänt i alla ämnen. Förra året låg andelen på 71,5 procent, nu så lågt som 60.
Men  det finns också ett modellberäknat värde, där hänsyn tas till elevernas förutsättningar utifrån föräldrarnas utbildningsnivå, andelen nyinvandrade elever och andelen pojkar.

Brukar vara positiv
Den siffran brukar vara positiv för Hultsfreds kommun, förra året exempelvis presterade eleverna 4,7 procent bättre än förväntat, i år är det istället 0,1 procent sämre än det modellberäknade värdet.

Även meritvärdet sjönk, från 218,4 till 189,4. Albäcksskolan ligger något högre än Prolympia, 195 jämfört med 168.
Även den modellberäknade meritvärdespoängen sjönk. I fjol presterade eleverna 12,4 procent bättre än förväntat, i år 10,2 procent sämre.
Resultatet sjunker också, från 237,6 till 215,3 när nyanlända och personer med okänd bakgrund inte räknas med.

Mer positivt i sexan
Rankingen visar också att färre elever är behöriga till de olika gymnasieprogrammen, exempelvis är sju av tio elever behöriga till yrkesprogram, medan det var åtta av tio i fjol.
Däremot är siffrorna för årskurs sex mer positiva. Fler elever klarade som lägst E i matematik, 85,4 procent jämfört med 79 förra året och vad det gäller svenska som andraspråk höjdes procentsatsen från 35 till 46. I svenska däremot sjönk siffrorna något, från 94 till 92 procent av eleverna som klarade minst E.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om