Det är två år sedan nu som Hultsfreds kommun valde att riva Råsebäckskolan, som konstaterades vara i så dåligt skick att den inte var värd att bevara.
Nu förbereds som bäst för en ny modulskola på området.
”Allt i sin ordning”
När grävskopan sattes i backen blottades rester av Råsebäckskolan, som revs och till viss del tippades ner i en mindre källardel under matsalen.
– Allt är helt i sin ordning, lugnar fastighetsingenjör Mikael Pettersson. När man river en byggnad kan man välja att lämna kvar en del. Naturligtvis inte sådant som är skadligt för miljön, men exempelvis mursten kan krossas och användas som fyllnadsmaterial.
– Och av själva källaren finns inget kvar, utan det är bara platsen där källaren var, som det finns rester av ofarligt gammalt mur- och stenmaterial liksom annat fyllnadsmaterial såsom sand och grus.
Lämpligt förfaringssätt
Arbetet är utfört efter en rivningsplan, som en utomstående konsult står bakom, och den har man hållit sig till, garanterar Mikael Pettersson.
– Det här är ett lämpligt förfaringssätt när man inte vet vad marken ska användas till, säger han. Olika stora byggnader kräver ju olika stabila markförhållanden. Att då förbereda för ett stort, tungt hus, utan att veta om det ska byggas ett sådant på fastigheten i en framtid, vore att lägga pengar i onödan.
– Nu blir kostnaden densamma för kommunen. Antingen vi betalat för att frakta bort materialet då när skolan revs, eller nu när vi vet vad marken ska användas till. Vatten, avlopp och fiber fanns dessutom kvar i backen, så det har vi lätt kunnat ta fram på nytt.