Det är faktiskt en ren fröjd att kliva in i en handelsträdgård så här års. Man imponeras direkt av blomsterprakten med malvor, dahlior, eterneller och lejongap - för att inte tala om dillen som står där så grann i långa rader.
- Jag sår det i omgångar, jag tror det blev fyra i år. Just nu när kräftorna är på gång är det många som kommer och "tar vad de vill ha", för att ha till inläggningar eller den egna färska potatisen. Växtåret har varit bra med både värme och fuktighet, säger Rune Ström som har jobbat inom trädgårdsbranschen i hela sitt liv.
Komposten gör susen
Hemligheten som får det att växa bra handlar först och främst om en bra jordmån. På Blombacka är det uteslutande sandjord, så därför måste man vattna en hel del.
- Vi använder nästan uteslutande vår egen kompost för att få bra växtlighet i jorden. Den skall inte förmultna helt, det är bara bra att det finns lite grovt i den när den blandas ned i jorden. Vi får också en hel del löv från kyrkogården, som också är bra att ha i komposten.
Dessutom används en del hönsgödsel vid frilandsodlingarna, plus en del NPK-gödning, men den koncentrerade formen är Rune försiktig med.
Utomhus finns det mycket av det ätliga. Västeråsgurkor, plommon, selleri, purjolök, och morötter för att nämna något ur den ätbara grannlåten.
I september kommer majsen och senare också pumporna, som det finns både stora och små av.
- Jag tror vi kommer att skörda sockermajsen i september, den brukar bli god, säger Rune.
Skördetid för det goda från trädgården
Augusti månad är en fin skördetid för mycket av det som planterats i en trädgård. Vi besökte Blombacka Handelsträdgård där det både finns blommor, kryddväxter och en hel del ätliga grödor att inhandla.
Dillen som Rune Ström sått är meterhög just nu. Många vill ha den till kräftorna, andra köper för att frysa och trygga det egna behovet.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!