Sköts två gånger - Lodjuret redan skottskadat

Åtta angrepp inom en radie på tre kilometer. Lodjurshonan som fälldes i sammanband med skyddsjakt den 21 maj har vid obduktion visat sig ha en gammal skottskada i tassen. En skada som kan förklara rivningarna av tamdjur.

Lodjuret som rev får bland annat i en hage i Kristdala visade sig redan innan skyddsjakten blivit skjuten med ett kulvapen. Lodjuret på bild är inte det samma som i artikeln. Foto: Scanpix

Lodjuret som rev får bland annat i en hage i Kristdala visade sig redan innan skyddsjakten blivit skjuten med ett kulvapen. Lodjuret på bild är inte det samma som i artikeln. Foto: Scanpix

Foto:

Hultsfred2017-07-11 08:00

Lodjuret som rev 17 får i gränstrakterna mellan Oskarshamn, Högsby och Hultsfreds kommuner skickades efter skyddsjakten på obduktion. Igår förmiddag fick Länsstyrelsen i Kalmar län svaret. Honan som visade sig vara dräktig med två foster och hade en läkt skottskada i höger framtas.

– Redan när vi sköt djuret såg vi skadan på framtassen. Sedan har det med hjälp av röntgen visat sig vara en skottskada, berättar Johan Wendell avdelningschef på Utveckling och Landsbygd.

Enligt obduktionsprotokollet ska skottskadan från ett kulvapen med stor sannolikhet gett upphov till en vinkelställning av tassen och varit minst en månad gammal eller äldre.

– Skadan var inte färsk utan hade läkt ihop. Vi tror att skadan påverkat djuret att gå på tamdjur eftersom de är enklare att ta djur i hage.

Upptäckten fick Länsstyrelsen snabbt att agera mot det misstänkta jaktbrottet. Redan några timmar efter resultatet av obduktionen kopplades polisen in.

– Vi har upprättat en polisanmälan eftersom det rör sig om ett brott mot jaktlagen. Så nu är det polisen som får ta hand om ärendet.

På frågan om beslutet om skyddsjakt hade fått ett annat utfall ifall Länsstyrelsen vetat om att lodjuret hade en skottskada svarar Johan nekande.

– Det är beteendet hos djuret som vi gör att vi tar beslut om skyddsjakt och plockar bort individen om det går.

Summering:

Ett lodjur dödade 17 lamm och en tacka under perioden 21 maj 2016 till 15 april. Den 19 april tog Länsstyrelsen i Kalmar län beslutet om skyddsjakt. På årsdagen av den första attacken fälldes honan i samma hage i Kristdala där hon tidigare tagit tre djur. Angreppen av tamdjuren skedde i Hultsfreds, Oskarshamn och Högsby kommun. Åtta av de totalt nio attackerna skedde inom en radie av tre kilometer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om