Skral utdelning: Tufft besked om utbildningar

Campus Hultsfred fick bara en av fyra sökta YH-utbildningar beviljade den här omgången. Vimmerby en av fem och Västervik två av sju. "Klart vi är besvikna", säger Linda Ungsäter, rektor Hultsfred Lärcenter.

Rektor Linda Ungsäter kan besviket konstatera att regionen inte prioriterades, när nya YH-utbildningar beviljades. Hultsfred fick bara en ny utbildning, specialistundersköterska inriktning äldre- och välfärdsteknik, som även Vimmerby och Västervik fått.

Rektor Linda Ungsäter kan besviket konstatera att regionen inte prioriterades, när nya YH-utbildningar beviljades. Hultsfred fick bara en ny utbildning, specialistundersköterska inriktning äldre- och välfärdsteknik, som även Vimmerby och Västervik fått.

Foto: Charlotte Madestam/Olof Carlson/Tomas Oneborg/SvD/TT

Hultsfred2021-01-19 19:00

På tisdagen fick hon och kollegorna i Campus i Småland ta emot beskedet från Myndigheten för Yrkeshögskolan, om vilka nya yrkeshögskoleutbildningar som beviljats, med start hösten 2021.

Beskedet blev inte positivt för vare sig Hultsfred, Vimmerby eller Västervik.

– Vi ser att regionen norra Kalmar län inte blir prioriterat, säger Linda Ungsäter, märkbart besviken. Vi kommer ha möte under onsdagen, vi tre kommuner i Campus i Småland, för att göra en analys av det här. 

Campus i Småland ansöktes om totalt 16 nya YH-utbildningar. Utdelningen blev blygsamma fyra.

Linda Ungsäter förklarar mer:

– Hultsfred får bara en, Specialistundersköterska inriktning äldre- och välfärdsteknik, som även Vimmerby och Västervik fått. Västervik har dessutom fått klartecken för utbildningen Energiingenjör.

Av de totalt 1 482 inkomna ansökningarna om att bedriva YH-utbildningar har myndigheten beviljat 484, enligt myndighetens hemsida.
Sett till antalet utbildningsplatser rör det sig om fler än någonsin tidigare, närmare 40 000. Mot bakgrund av det ökade behovet av utbildningsplatser, i spåren av coronapandemin.

– Myndigheten har fått ett ökat ekonomiskt tillskott i år. Men vi ser också att antalet inskickade ansökningar ökat med 35 procent i år, jämfört med de senaste åren, säger Linda Ungsäter. Så konkurrensen är tuff, men vi hade ändå hoppats på att regionen skulle få fler utbildningar, så vi kan kompetenshöja vår region.

Var det extra angeläget att få fler utbildningar beviljade så här i coronatider?

– Ja, så är det absolut. Det finns en risk för ökad arbetslös efter pandemin, och det innebär oftast att trycket på utbildningar ökar, så det hade varit positivt att kunna erbjuda fler nya utbildningar.

Vad betyder det här för Hultsfred Lärcenter?

– Vi vet ju att utgången kan bli så här och självklart ger vi inte upp, utan arbetet går vidare. Men – det betyder ju att det blir färre studenter totalt sett. Till vår fördel är att vi har många andra utbildningar inom Hultsfred Lärcenter, totalt runt 450 studerande på olika nivåer, från SFI till eftergymnasiala utbildningar.

Karta: Hultsfred Lärcenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!