Skrämmande låg vattennivå i Lillån – tillrinningen är nästan obefintlig

Vattnet i dammen är nästan borta, tillrinningen i Lillån är nästan lika med noll. Dammens ägare, Christer Malmberg i Haddarps Kvarn lägger skulden på Emåförbundets nya avrinning från sjön Linden.

Christer Malmborg går torrskodd rakt ut i kvarndammen. Vattennivån i Lillån är skrämmande låg just nu.

Christer Malmborg går torrskodd rakt ut i kvarndammen. Vattennivån i Lillån är skrämmande låg just nu.

Foto:

Hultsfred2017-05-16 12:30

– Innan dammen där revs ut fanns knappast de här problemen, säger han.

– Jag har pratat med många äldre människor, bland annat de som varit ansvariga för dammen vid Linden och de säger att det bara var någon gång på 1950-talet det varit så här lite vatten i Lillån.

Dammen vid den nyrenoverade kvarnen är näst intill tom, det är bara i mittfåran det står vatten. Christer Malmberg vill ju inte stänga till helt och hållet, lite måste ju få rinna vidare i ån, för fiskarnas skull.

Och paradoxalt nog är det för fiskarnas skull som det är så lite vatten i ån. Det nya utloppet är ju utformat för att tillåta fisken att vandra.

– Men vad hjälper det när det inte finns något vatten att vandra i, säger Christer Malmberg, Som barn fick jag lära mig att fisken behöver vattnet. Och det tror jag gäller än...

Malmberg menar att man genom att riva ut den gamla dammen vid Linden gjort sig av med möjligheten att kontrollera nivån i Lillån. Så när det är lågt vatten i Linden, blir det inget över till ån.

Så att ta bort dammen ser han som ett stort misstag. För även om det inte längre finns något bruk som ansvarar för den, borde det säkert att gått att hinna någon.

– Men vad jag vet är det ingen fastboende utmed ån som fått chansen att yttra sig innan dammen revs, säger han.

Christer Malmberg menar också att Emåförbundet är för snabba med att riva ut gamla dammar, och framhåller dammen vid Emsfors som exempel.

– När dammen revs bort, var det mycket fosfor och kväve som följde med ut i Östersjön, säger han, kväve som lagrats i dammen. Och det är inte den typen av miljövård jag vill se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om