Skräp och inbrott oroar Hultsfredsborna

Invånarna i Hultsfreds kommun är bland de tryggaste i lokalpolisområdet. Det man oroar sig för är att bli utsatt för inbrott, att bilar kör för fort – och nedskräpning. ”Att nedskräpningen sticker ut kan hänga ihop med att vi i kommunen lyfter det här genom att anmäla nedskräpning och många upplever att det är stökigt vid återvinningscentralerna”, säger kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson.

Kommunpolis Håkan Karlsson och trygghetsstrateg Linus Ivarsson kan konstatera att brottsligheten är låg och att också de flesta i Hultsfred kommun känner sig trygga.

Kommunpolis Håkan Karlsson och trygghetsstrateg Linus Ivarsson kan konstatera att brottsligheten är låg och att också de flesta i Hultsfred kommun känner sig trygga.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Hultsfred2018-11-12 18:00

Anders Pleijel, chef för lokalpolisområde Västervik, poängterar att hela lokalområdet ligger bra till i trygghetsmätningen 2018.

– Brottsligheten är låg i vårt område och i trygghetsmätningen hamnar vi totalt trea på slutet i Region Syd, och det är förstås bra.

Och i ett lokalpolisområde där många invånare känner sig trygga ligger Hultsfred bland de kommuner där tryggheten ökat, om än marginellt.

84 procent har inte utsatts för brott, 65 procent känner sig trygga ensamma ute på kvällen och 48 procent tycker att kommunen bryr sig om de lokala problemen.

Oron för att utsättas för inbrott i bostaden är fortfarande hög, här svarar 54 procent att de är oroliga för just den saken. Men trenden pekar ändå åt rätt håll – förra året var det 56 procent som oroade sig för inbrott och 2015 hela 64 procent.

Kommunpolis Håkan Karlsson tror att införandet av grannsamverkan i Hultsfred kan vara en orsak.

– I början kan grannsamverkan göra att människor upplever ökad trygghet, efter några år kan det ha motsatt effekt eftersom det man uppmanas att göra, att man ska låsa, larma och se till att det ser ut som att någon är hemma, får en att tänka på det brott man kan utsättas för. Det är en trixig balansgång.

Bilar som kör för fort upplevs som ett problem av 50 procent, vilket är ungefär samma nivå som alltid, däremot har fler svarat att nedskräpning är ett problem i utemiljön. 41 procent tycker att skräp är ett bekymmer, att jämföra med 36 procent förra året, 33 procent 2016 och 24 procent 2015.

– Jag tror inte det är skräpigare i Hultsfred än på andra ställen, men det är bekymmer vid vissa återvinningsstationer. Hultsfred kommun försöker komma tillrätta med nedskräpning genom att göra anmälningar, och varje gång det rapporteras ser förstås invånarna att problemet finns, säger trygghetsstrateg Linus Ivarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om