Hultsfredsbo körde bil med nedisade rutor

Trots att rutorna var täckta av snö och is satte sig mannen i bilen och körde iväg.

Att köra bil med nedisade bilrutor kan bli dyrt. En Hultsfredsbo får böta 7 800 kronor.

Att köra bil med nedisade bilrutor kan bli dyrt. En Hultsfredsbo får böta 7 800 kronor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hultsfred2024-03-04 12:46

Två poliser fick syn på bilen när de patrullerade i Hultsfred. När de närmade sig bilen kunde de se att något inte stämde. Förutom att bilen var slarvigt ställd på vägbanan såg de att alla rutor var igenisade.

"När de höll på att vända såg de att bilen körde iväg. De körde efter och gjorde ett stopp för att kontrollera förare och fordon. Deras första iakttagelser var korrekta. Samtliga rutor var igenisade och sikten ut var obefintlig", skriver Kalmar tingsrätt i en sammanfattning av den ena polisens vittnesmål.

Händelsen utspelade sig den 17 januari och bilföraren, en 27-årig Hultsfredsbo, har nu dömts för vårdslöshet i trafik. Enligt rätten var sikten så begränsad att mannen genom sin körning skapade en trafikfarlig situation.

Mannen medger att det var mycket is på vindrutan, men förnekar brott. Han hävdar att han bara flyttade fordonet för att släppa förbi polisbilen. Rätten bedömer dock att mannens invändning motbevisas av hans egna uppgifter. Polisbilen kunde passera bilen obehindrat, utan att mannen behövde flytta på sin bil. Det framgår av både mannens och polisens vittnesmål.

Uppgifterna om hur lång sträcka mannen körde går isär, men enligt rätten var det åtminstone 25 meter. Att han endast körde fordonet en kort sträcka ändrar inte tingsrättens bedömning.

"Brottets straffvärde motsvarar låga böter", skriver rätten och bestämmer påföljden till 30 dagsböter om 260 kronor, totalt 7 800 kronor.

Mannen ska också betala en avgift till brottsofferfonden på 1 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!