Skulderna ökar: "Det kan hända vem som helst"

Hultsfredsborna är skyldiga kronofogden nära 16 miljoner, en ökning från knappa tio miljoner förra året.

Eva Didriksson berättar att ansökningar om skuldsanering har ökat i Sverige. I Hultsfreds kommun ansökte 26 personer om skuldsanering det första halvåret 2018, och 31 personer samma period 2020.

Eva Didriksson berättar att ansökningar om skuldsanering har ökat i Sverige. I Hultsfreds kommun ansökte 26 personer om skuldsanering det första halvåret 2018, och 31 personer samma period 2020.

Foto: Pressbild

Hultsfred2020-11-09 10:00

Jämförelsen gäller första halvåret 2020 då skuldbeloppet i betalningsförelägganden uppgick till 15,8 miljoner, och första halvåret 2019 då det var 9.9 miljoner. En ökning på 59.6 %.

Men kommunens budget- och skuldrådgivare, Eva Didriksson, är sparsam med att säga att det innebär att Hultsfreds invånare kommer bli skuldsatta.

– Det är ett mycket högre belopp, men det kan vara lite missvisande att gå på betalningsföreläggandet. Det kan röra sig om personer som missat att betala elräkningen, och kanske inte betalar innan man får ett föreläggande. Men de allra flesta betalar sina skulder innan de går till kronofogden, säger hon.

Att säga att coronapandemin har lett till att fler blir skuldsatta är alltså för tidigt att säga. 

– Det får vi vänta och se tills årets statistik kommer, efter årsskiftet, menar hon.

Hon har dock märkt av en högre andel oroliga samtal i år. 

– Folk undrar ”vad händer om jag blir arbetslös, vi har ett huslån och andra lån att betala”, det är en oro över vad som ska hända, säger hon.

Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med att göra en budget och se över ekonomin.

– Om man tycker att det är obehagligt att ringa till någon man är skyldig pengar kan jag stötta i det med. Ingen är hjälpt av att man hamnar i skuldfällan, och vi tar aldrig betalt, säger hon. 

De flesta som behöver Eva Didrikssons hjälp har mötts av stora förändringar i sina liv.

– 75 procent av alla som kontaktar mig har varit med om något livsomvälvande. Man har blivit av med arbetet, separerat eller blivit sjukskriven. Sen finns det en liten andel som tagit lån och inte tänkt på konsekvenserna, men det är inte många, säger hon.

Att inte vänta för länge och att inte ta nya lån är viktiga grundbultar.

– Om man ser att man har fått en hög elräkning – ring elbolaget och be om en avbetalningsplan. Nu kan man få amorteringsfritt på sitt huslån, och det går ändå att göra en hel del själv. Köp second hand, fråga i bekantskapskretsen om det är någon som har det man behöver. Sen skulle jag vara glad om folk ringde mig innan det gått så långt att man hamnar hos kronofogden, redan när man börjar märka att man inte klarar sin ekonomi och att det gått överstyr, säger hon, och fortsätter:

– Det viktigaste är att man kommer i tid, och att ta bort skammen kring det här. Man är inte en sämre människa för att man har skulder – det kan hända vem som helst. 

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!