Skyddsmaskerna fick reklameras: "Gör egna tester"

Både Hultsfreds och Vimmerby kommuner var delaktiga i Västerviks uppmärksammade inköp av ansiktsmasker som inte höll måttet.

Inga felaktiga masker har gått ut till verksamheten, säger Ulf Bowein som ansvarar för förrådet av skyddsmateriel.

Inga felaktiga masker har gått ut till verksamheten, säger Ulf Bowein som ansvarar för förrådet av skyddsmateriel.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-20 18:00

– Men ingen av de här maskerna kom ut i verksamheten, varken här eller någon annanstans, säger Ulf Bowein, säkerhetssamordnare i Hultsfreds kommun.

Han berättar att det uppmärksammade köpet av maskerna gjordes tidigt under coronapandemin, och då var det frågan om att handla där det gick att få en leverans.

– Västervik har gjort ett jättejobb med det här, säger Ulf Bowein, när de fick hem maskerna skickades några på test hos ett Göteborgsföretag som avslöjade att maskerna inte var godkända i rätt skyddsklass.

Så hela sändningen reklamerades, och köparna fick pengarna tillbaka.

– Det var inga av de här maskerna som kom ut i verksamheten, betonar Ulf Bowein. Det är viktigt att man ska kunna lita på skyddsutrustningen.

Nu har tillgången på skyddsutrustning blivit betydligt bättre, och leveranserna trillar in.

– Det ser ganska gynnsamt ut just nu, säger Ulf Bowein, men skulle det bli ett större utbrott, kommer det att gå åt mycket.

En hel del finns i förrådet och lämnas ut efter hand om det behövs. 

– Numera finns det också fabrikstillverkade godkända visir att få tag i, säger Ulf Bowein. Men vår egen tillverkning fortsätter för att bygga upp ett lager i reserv. Men det som lämnas ut nu är de fabrikstillverkade visiren.

Att kommunens ordinarie leverantörer nu kan leverera skyddsutrustningen innebär också att det är testad utrustning som kommer.

– Företagen gör egna tester av materialet innan det lämnas ut, säger Ulf Bowein.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!